Nyamko Sabuni. Foto: Henrik Montgomery/TT

Därför angriper Nyamko Sabuni Svenska kyrkan

Av Andreas Magnusson 2021-04-09

Det är bråda tider för Liberalerna som nu ska hinna visa sig värdiga att få vara en del av det högerpopulistiska regeringsalternativet. Som tur är har de Nyamko Sabuni till sin hjälp. Hon missar inte ett tillfälle att visa sin lojalitet med den ytterkantshöger som ser riktig liberalism som sin värsta fiende.

Ärkebiskop Antje Jackelén meddelade nyligen att hon ämnar göra en paus från Twitter eftersom hon berörs illa av att inläggen används för att sprida hat och lögner om henne och Svenska kyrkan. Som exempel bifogade hon ett antal skärpdumpar på vad folk hade skrivit.

“SKICKA DETTA JÄVLA AS TILL ALLAHS RIKE” hade en person skrivit.

“Mår illa bara av åsynen av henne, islamistkramaren” hade en annan skrivit.

De högerradikaliserade opinionsbildarna reagerade som förväntat. Rebecca Weidmo Uvell skrev så här på Twitter:

“Ser bara vanlig men hård kritik men du kanske inte tycker att det ingår att hantera andras åsikter som kyrkans högsta chef. Det om något är beklämmande i sådana fall.”

Joakim Lamotte, som under 2019 och 2020 ägnade mer än hälften av sin “journalistik” åt att kritisera människor som skrivit hårda ord om honom i sociala medier visade också noll förståelse för Jackeléns utsatthet. Så här skrev han på Twitter:

“Jesus plågades till döds på Golgata under påsken. 2000 år senare under denna högtid har vi en ärkebiskop i Sverige som inte ens kan hantera att bli kallad kärring på Twitter. En studie i mänsklig ynklighet.”

När spänningarna ökar i samhället mellan de som tror på öppenhet, tolerans och människors inneboende vilja att göra gott och de som tror på nationalistisk protektionism och människors inneboende vilja att göra ont, hamnar kyrkor och frivilligorganisationer i skottgluggen.

Amnesty, Röda korset, Stadsmissionen, Svenska kyrkan och andra föreningar och religiösa samfund beskrivs allt oftare som politiska vänsteraktivister.

Man kan se Nyamko Sabuni som ledare för ett MC-gäng som aspirerar på att få tas upp i ett större och farligare gäng. I den här analogin försöker de nu ta sig från att vara Hangarounds till att bli en Prospect-grupp. För att visa sig värdiga måste man utföra ett antal gärningar som visar på lojalitet.

Det är här Svenska kyrkan och Antje Jackelén kommer in i bilden. Liberalerna har lagt ett förslag på språkkrav för medborgarskap och Svenska kyrkan är en av många remissinstanser. I sitt fyra sidor långa svar hänvisar de till den forskning som finns på området.

Forskningen visar att språkkrav för medborgarskap inte har några positiva effekter ur integrationssynpunkt. Däremot visar den att språkkrav för medborgarskap kan ha negativa effekter i form av ökad exkludering och segregation.

Svenska kyrkan sitter inte och killgissar i sitt remissvar, men de beskriver också vilka åtgärder som de tror är lämpliga om regeringen trots allt går fram med det här förslaget. Det handlar bland annat om att sänka kravnivån för att inte göra utslagningen lika hård.

Det är inte så att Svenska kyrkan ska vara skyddade från kritik, men det kan knappast ha undgått Nyamko Sabuni att tonläget just nu är hårt mot Svenska kyrkan och dess högsta ledning från högerpopulistiskt håll. Snarare är det just det hon är medveten om när hon bestämmer sig för att göra ett Facebookinlägg som inleds med orden:

“Jag har svårt att förstå varför inte Svenska kyrkan ställer sig bakom Liberalernas krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för svenskt medborgarskap. Ännu märkligare är att ärkebiskop Antje Jackelén motiverar kyrkans remissvar med att språkkrav kan öka segregationen och särskilt drabba kvinnor och lågutbildade.”

Resten av inlägget ägnas åt att förklara varför det är bra att ställa krav och varför den som ställer krav i själva verket bryr sig. Inget av inlägget används till att förklara varför Sabuni och Liberalerna vet något som forskningen inte vet.

Men det är ju heller inte det inlägget handlar om. Svenska kyrkan är en av många remissinstanser och det fanns ingen större uppmärksamhet kring just Svenska kyrkans svar förrän Sabuni valde att lyfta upp det.

Så varför angriper Nyamko Sabuni Svenska kyrkan? Svaret är lika enkelt som självklart. Hon tror att hon på det sättet kan locka till sig väljare och hon tror att Jimmie, Ulf och Ebba i den stora stygga moderklubben kommer att gilla tilltaget. Snart kanske det blir väst med nytt och tuffare ryggmärke?

Bilaga, Svenska kyrkans remissvar.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje tisdag och fredag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.