Veckans självspelande piano
Ulf Kristersson. Foto Henrik Montgomery/TT

Ulf Kristersson och vaccineringen

Av Börje R P Carlsson 2021-04-10

Jag börjar bli bekymrad över den känsla av avsky och förakt som jag börjar känna för högerblockets starke man och statsministerkandidat, Ulf Kristersson. Jag börjar fundera på varför inte jag, som så många andra, bara köper det han säger utan att fundera på vad det han säger egentligen betyder.

Jag kan inte låta bli att väga hans ord ordentligt. Han är tydligt, i egna ögon, Sveriges nästa statsminister, han försöker framstå som statsmannamässig och vill vara den ”vuxne” i rummet.

Just nu framträder han vid varje möjligt tillfälle och har synpunkter på den svenska regeringens vaccinstrategi i Coronapandemin.

Att Sverige inte fått den avtalade tilldelningen av vaccin är regeringens fel.

Att vaccin är en bristvara som bör fördelas i en rättvis ordning tycks han inte förstå utan anser att Sverige borde ha gjort som vissa andra länder gjort. Här framhåller han Israel, Storbritannien och USA som föredömen och visar siffror av vilka man kan utläsa vilken framgångssaga dessa länder haft med vaccinering.

Israel har vaccinerat en stor del av befolkningen vilket är fantastiskt men de ockuperade palestinierna har fått stå utan vaccinering,

Storbritannien har vaccinerat en stor del av befolkningen genom att förbjuda export till andra behövande och då i synnerhet till de forna unionsbröderna, de forna kolonierna och U-länderna. USA har genom exportstopp gynnat amerikanarna på hela världens bekostnad.

Nu säger denna vuxne statsman att Sverige borde varit framsynt och gjort samma sak. Det vore intressant att veta på vilken nations bekostnad som detta borde ha skett.

Vaccin är, just nu i alla fall, en bristvara där tillverkarna ”kör så det ryker”. Att då inte kunna se behov av solidaritet och medkänsla är enligt min uppfattning inte tecken på att vara någon stor statsman eller människa.

Vill vi, medborgare i Sverige,  verkligen ha denna viktigpetter och sandlådepolitiker som statsminister? Varje politiskt beslut som denna ”statsman” varit inblandad i har i slutändan gynnat honom. Nåja –  nästan varje politiskt beslut har gynnat honom och hans gelikar.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.