Foto Khalil Hamra /AP/TT

Varför talar inte världens ledare klarspråk om Israels agerande?

Av Börje R P Carlsson 2021-05-20

Kan inte undgå att se hur konflikten Israel kontra Gazaremsan trappas upp. Världens ledare vädjade till de inblandade att besinna sig men när inte de inblandade ville lyssna hänger sig ledarna till andra konflikter som tydligen är lättare att fördöma. Utan att ha allt för mycket på fötterna, mer än möjligen en ljugande ambassadör, försöker de ena västvärlden till att fördöma Kina.

Tycker nog det vore klädsamt om samma hårda attityd riktades mot Israel. Israels behandling av palestinierna har ungefär samma dignitet som det Kina beskylls för eller hur judar behandlades till och från under 1900-talet.

Att bete sig som Netanyahu kan inte leda till någon varaktig fred. Netanyahu tar bit för bit över palestiniernas områden, deras bostäder, deras självrespekt, anseende och religiösa reliker. Om han inte förändrar detta snart kommer förmodligen ett gerillakrig att bryta ut.

Att det blir ett gerillakrig beror på Israels övermäktiga armé och vapeninsats. Palestiniernas raketer och bomber är jämfört med Israels vapenmakt näst intill ofarliga försåvitt inte någon får den i huvudet. Israel förstör den ena bostadsfastigheten efter den andra med betydligt kraftigare vapen och ett mycket påtagligt övervåld som om israelernas liv är mångdubbelt mer värt än palestiniernas.

Antalet dödade palestinier blir vid varje konflikt tiofalt högre än antalet dödade israeler och med detta har nog Netanyahu snart nått sitt mål och utrotat palestinierna. Att med vapenmakt försöka kväsa ett helt folk är dömt att misslyckas.

Jag hade en kamrat en gång. Han drabbades av infektioner och cirkulationsbesvär vilket medförde att först amputerades en fot, sedan andra foten, en bit av ena benet och en tid senare ytterligare en bit. Slutligen togs ena benet bort helt och hållet.

Han har nu en stump och en rullstol för att förflytta sig. Han var djupt deprimerad och kände det som om han dödades och begravdes bit för bit.

Jag inbillar mig att de flesta palestinier har ungefär samma känsla när man ser hur de stängs in och deras område förminskas, annekteras och bebyggs samtidigt som alltfler dödas antingen av israeler eller av svältdöden när de isoleras.

Nu måste omvärlden reagera mot den som rövar, begränsar och isolerar en hel folkgrupp.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.