Linda Staaf, Chef för underättelseenheten Noa. Foto Janerik Henriksson / TT

Låt oss vänta och se vad det blir av de 155 gripandena

Av Börje R P Carlsson 2021-06-09

Så har då äntligen polisen börjat bekämpa brottslighet med både fantasi och talang. Här kommer troligen ett antal protester från olika håll om brottsprovokation och integritets-kränkningar att anföras. Men den här gången kommer sannolikt de protesterande att ha mindre framgång än vad de som protesterade mot EncroChat och Sky ECC haft.

Svenskt rättsväsende har en unik situation genom den fria bevisprövningen. Ett bevis är ett bevis oavsett hur det hamnar i ett Förundersökningsprotokoll.

Även om det skulle ha framkommit genom illegala metoder eller genom bevisprovokationer är bevisningen användbar och kan prövas. De felaktigheter som eventuellt skett under resans gång får utredas separat vid sidan av.

I den nu senaste operationen Trojan Shield kan jag dock inte se att några felaktigheter eller övertramp skett mer än möjligen från banditerna som kanske skulle granskat sin operatör bättre.

Hela upplägget är fantastiskt och ger precis vad man kunnat förvänta sig men det ställs också krav på polisen att bli allt fantasifullare i sina spaningar.

När EncroChat och Sky ECC är avslöjat måste banditerna skaffa nya kommunikationsvägar och då blev Anom en lämplig kommunikationspart.

Enda bristen, för användarna som uteslutande var banditer, var att denna tillskapats av FBI och som därför kom att sitta i centrum av alla meddelanden och samtal.

Att Sverige fick vara med på ett hörn är berömvärt men jag hoppas att svensk polis inte nöjer sig med detta utan fortsätter sin kamp mot den organiserade brottsligheten.

Resultatet av alla de gripanden, anhållanden och domar som föranletts av dessa avslöjade krypterade chattar är nog så bra men de kommer knappast att förändra gängbrottsligheten eller de områden som annekterats av gangsters.

Nu har polisen börjat kapa huvuden uppifrån men för varje kapat huvud finns en reserv som omedelbart träder in och för att lyckas och få bäst effekt av alla ingripanden måste också rekryteringen till de kriminella nätverken stoppas och för varje lyckat tillslag blir det allt svårare att återta förlorade områden.

Det är dock för tidigt att beskriva detta tillslag i alltför bjärta färger eftersom de första preliminära resultaten brukar vara ordentligt uppskrivna och slutresultaten brukar vara färgade av att antal gripna, antal anhållna och fällda som brukar tillskrivas de olika operationerna oaktat det oftast är resultat av hårt arbetande poliser som sällan ingått i de olika grupperingarna.

Så vänta och se innan lovorden blir alltför färgade.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.