Skärpta straff – hårdare straff – längre straff…

Av Carin Åberg 2021-07-29

Den 16:e juli fanns, på Sveriges Radio Ekots hemsida, med anledning av domarna mot ”Vårbynätverkets huvudmän”; den dödade polismannen i Biskopsgården och en dom mot de som ses som ansvariga för dödandet av en 12-årig flicka, mitt i natten i Norsborg, rubriken: ”Riksdagsmajoritet vill skärpa straffen för ungdomar”. Så är vi då där igen: högre straff! I detta fall för just ungdomar.

Skottlossningar – nu har två små barn i Flemingsberg skadats och flera pojkar skjutits ner. Politikerna tar tillfället i akt och ropar på högre straff, fler poliser, utökade befogenheter för polisen, bort med straffrabatten och kriminalisera mera:

Johan Forssell (m) vill kriminalisera medlemskap i ”gäng” (SR Ekot 2021-07-18). Under en period i mitt liv körde jag motorcykel (Kawasaki VN  800 – den var röd) och var medlem i SMC (Sveriges motorcyklister).

För min del handlade det bara om glädjen att köra motorcykel – jag tror medlemskapet kostade 200 spänn per år och för det fick man en kalender och olika rabatter i affärer, på campingplatser och liknande runt om i Sverige.

Men jag vet också att det fanns lokalavdelningar som gick andra vägar. Var jag medlem i ett MC-gäng då? Jag menar med anledning av Forssells förslag att kriminalisera olika medlemskap.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson skriver med anledning av skottlossningar bland annat på sociala medier att: ”De hänsynslösa människor som siktar på varandra /…/ måste låsas in för att skydda oss andra” (SR Ekot 2021-07-18).

Gissa om jag inte skulle vilja bli skyddad från dem som stjäl miljoner och miljarder från skattesystemet?

Har Kristersson och andra några förslag även där? Fast knappast högre straff, antar jag?

Justitieminister Morgan Johansson (s) är inte sen att bemöta oppositionen i riksdagen genom att ställa sig bakom ett utredningsförslag: ”ersättningarna bör höjas extra mycket för till exempel våld i nära relation och brott som begås av en grupp personer, samt misshandel och våldtäkt.

Utredningen vill även stärka rätten till kränkningsersättning för poliser och andra yrkesgrupper med särskild beredskap” (SR Ekot 2021-07-19).

Men det tycks i grunden trots allt bara handla om ”oss” och ”dom”. Jag blir bara trött: handlar det hela tiden om personer i de ”utsatta områdena” och oss i de insatta (?) områdena? Om olika grupper i samhället?

Själv levde jag länge med villfarelsen att vi var lika inför lagen.
Med ett ”utsatt område” menar – enligt Wikipedia – polisen:
”Utsatt område är ett begrepp som polisen i Sverige sedan 2015 använder för att beskriva förortsområden och stadsdelar med över tid låg socioekonomisk status och med kriminell påverkan på lokalsamhället.”

Wikipedias källhänvisningar går till dokument från Nationella operativa avdelningen (NOA, före detta ”Rikskrim”).

Hur fastställer man dessa kriterier? Varför inte innerstadsområden? Hur lång tid är ”över tid”? En vecka?  Vad räknas som ”låg socioekonomisk status”? Vad är ” kriminell påverkan på lokalsamhället”?

Räknas många grova skattesmitare och momsbedragare per area? Leder deras verksamhet till en ideologisk samsyn inom lokalområdet? Uppslag till vidare kriminalitet?

Vad får politiker, journalister och en del av allmänheten att tro att det är en sådan skillnad mellan ”dom” och ”oss”?

Att boende i ”utsatta områden” inget högre vill än att leva utan rädsla för att bli utsatt för våld; där polisen utför sitt uppdrag enligt befintliga lagar och regler; där myndigheter utför sina uppdrag i enlighet med vad lagar, departements regleringsbrev och dylikt stadgar. Varför skulle ”dom” vara annorlunda än ”oss”? Är vi trots allt inte jämlika utan olika?

Ett av de mera konstruktiva förslagen till att minska återfall i brottslighet och verkligen hjälpa människor är texten från Eddie Jobe och Max E Serwin (Magasinet Para§raf 2021- 07-20).

Jag vill bara tillägga att förutom rehabilitering finns prevention. Och där hör den nya lagen – från 1:a juli – om att sätta underåriga i något som liknar husarrest hemma. Enligt lagen ska vissa minderåriga inte få vistas på vissa platser under vissa tider.

Ska den effektueras med hjälp av fotboja för att stävja ”gängkriminaliteten” månntro? Och vilka är dessa vissa ungdomar, dessa vissa platser och vissa tider? Och vem bestämmer det?

Min dotter är mellanstadielärare i ett område utanför Stockholm. Där finns barn från alla socioekonomiska klasser utom de högsta.

Hon berättar ofta om hur hon få ta tag i elevers framtidsvisioner: barn som ser sig själva som ”hopplösa”; barn som drunknar under föräldrars förväntningar och krav; barn som tar det mesta för givet och inte bryr sig speciellt. Alla behöver få se sina egna potentialer – den insikten föds man inte med.

Där kan resurser sättas in i preventivt syfte. Inte bara läxhjälp. Det handlar om att tala om framtiden: möjligheter och visioner. Alternativ till att bli ”misslyckad” i samhällets ögon, men rent praktiskt framgångsrik – en brottsling.

Jag lyssnar och lyssnar men hör ingen politiker komma med några förslag. Tråkigt nog…

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Carin Åberg är pensionär. Har en bakgrund som bland annat filosofie doktor i medie- och kommunikationsvetenskap, filosofie kandidat i teoretisk filosofi, databasmodulator, ljudtekniker, författare, pottkusk och städerska.
Kan som pensionär skriva om vad som helst, när som helst. Född på landet i Åmot, Gästrikland.
Carin är en av Para§rafs krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.