Vem av alla El Patroner är El Patron – alias i krypterade mobiler måste rimligen tillmätas lågt bevisvärde

Av Dick Sundevall 2021-08-16

Sedan två veckor tillbaka pågår huvudförhandlingen vid hovrätten i Malmö där en 29-årig man överklagat sin livstidsdom efter att han i tingsrätten fällts för anstiftan till mord.

Av min artikel som publicerades på Paragraf den 2 augusti i år, framgår att åklagarens viktigaste bevis för den fällande domen mot mannen som i medierna kallats ”El Patron” har varit chattmeddelanden i den krypterade mobilappen PGP (Pretty good privacy).

Efter att ha tagit del av referensmaterial till en analys är den naturliga frågan – är det verkligen rätt El Patron som dömts till livstids fängelse? Är han överhuvudtaget en av alla med alias ”El Patron”?

PGP är en krypterad mobilapp som i likhet med Encrochat har lett till kännbara påföljder. Precis som i flertalet Encrochat-mål består bevisningen av skrivna meddelanden där deltagarna använder sig av olika alias.  Något som banat väg för en osäkerhet som tagit sig uttryck i ett antal domar.

En rimlig slutsats är att ju vanligare ett visst alias är desto större osäkerhet inför möjligheten att knyta en viss misstänkt till ett specifikt alias.

I målet mot mannen som påstås vara ”El Patron” väcks som tidigare rapporterats ett antal berättigade frågor med tanke på hur polis och åklagare har säkrat bevisningen. Vid sidan av bevisinhämtningen visar referensmaterial från en analys av de mest intressanta alias i målet, ”El Patron” och ”Reload”, att just dessa alias tillhör de mest förekommande av personer i våldsbejakande miljöer.

I referensmaterialet till en analys av rättssäkerheten i målet har i de sociala plattformarna Microsoft Live, Snapchat, Messenger,  Flashback, Facebook och Instagram förekommit inte mindre än 178 personer med alias ”El Patron” och 125 personer med alias ”Reload”.

Därutöver förkommer personer med alias ”El Patron” i ett flertal domar vid svenska domstolar.

I referensmaterialet sägs vidare att det ”vid sökning på sociala plattformar på enbart alias Patron förekommer ett så stort antal personer att det inte låter sig redovisas på ett överskådligt sätt.

” Mot denna bakgrund ter det sig mindre sannolikt att man från åklagarens sida funnit nålen i den höstack av personer som utger sig för att vara ” El Patron”.

Advokat Sven-Eric Ohlsson som försvarar den 29-åriga mannen berättar för Paragraf att han bara i Malmö har hittat 19 personer som använder sig av alias ”El Patron”. En siffra som sannolikt är betydligt högre då det förekommer dolda profiler på sociala plattformar som inte är sökbara.

Av referensmaterialet framgår även att det i flera fall rör sig om personer som tydligt idealiserar våldsanvändning och en kriminell livsstil.

Vapen, tatuerade budskap om våld och stora mängder av kontanter talar sitt tydliga språk bland de nästan 200 ”El Patroner” och nästintill lika många ”Reloads” som exemplifieras i referensmaterialet.

I referensmaterialet förekommer även ett flertal personer med kopplingar till mycket allvarlig brottslighet och kriminella. Det är därför anmärkningsvärt hur åklagaren låst sig vid två personer i tron om att man lyckats träffa rätt direkt.

Man har nöjt sig med att göra det lätta istället för det rätta, det vill säga att söka brett och utreda andra möjliga gärningsmän.

När det gäller osäkerhet vid bevisinhämtning och avläsning av den krypterade mobil som beslagtagits, och som inte tillhört 29-åringen, skrev jag för två veckor sedan;

”Av NFC:s utredning framgår att inte någon av myndighetens slutsatser kunnat bekräftas då man saknat enheter med samma uppkoppling och konfiguration som den beslagtagna mobilen. De foton som lagts fram som bevisning har åstadkommits genom att man fotograferat av det som kunnat observeras på mobilskärmen.
Trots att NFC alltså inte kunnat ta sig in i den beslagtagna mobilen för att få bekräftat att det som visas på skärmen är autentiskt med och speglar metadata i mobilen har fotografier av mobilskärmen lagts till grund för ett livstidsstraff.”

NFC (tidigare SKL – Statens kriminaltekniska laboratorium) har inför tingsrätten medgett att man inte kan styrka sina resultat.

Den analys som gjorts där redan referensmaterialet visar att det förekommer personer med alias ”El Patron” och ”Reload” i varje hörn av samhället stärker knappast utan förminskar rimligen värdet av denna bevisning till noll och ingenting.

Naturligtvis ska personer som mördat eller initierat mord, gripas dömas och låsas in, om så är möjligt. Alltså om det kan bevisas utom rimligt tvivel att personen ifråga är skyldig.

Men livstidsstraff, som det här handlar om, får inte bygga på godtycke och det får förutsättas att en mera kritiskt granskande hovrätt baserar en kommande dom på vad åklagaren faktiskt har styrkt.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

Tidigare artiklar om El Patron-målet finns att ta del av här:

Ska livstidsstraff få avkunnas slentrianmässigt?

Nyttiga idioter i samarbete med polisen i El Patron-målet

 


    Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör och ansvariga utgivare men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.
I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker och många tusen artiklar genom åren.
Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.