Nyamko Sabuni. Foto Henrik Montgomery / TT

Ett kärleksbrev till Nyamko Sabuni

Av Andreas Magnusson 2021-09-20

Ända sedan Nyamko Sabuni spelade in en film om sitt stora antirasistiska hjältedåd på ett pendeltåg i ungdomen (passande nog dagen efter att Liberalerna hade beslutat sig för ett framtida samarbete med dåtida nazister) har mina källkritiska känselspröt varit på helspänn.

Och så kom nu det där Twitter-inlägget från Liberalerna med ett kärleksbrev till Sabuni från fyra personer – av allt att döma fyra lillgamla barn.

”Hej Nyamko! Vi heter Nathalie, Molly, Alma, Elsa. Vi tycker att du är en inspirerande person. Vi hoppas också att du vinner valet nästa år. Du är vår idol”.

Och så ett hjärta på det. Ett fint brev.

 

Ganska omgående noterade någon att brevet som var avfotograferat bakom sitt betydligt mindre kuvert tycktes sakna de veck som hade behövts för att brevet skulle få plats. En del började misstänka att det där brevet i själva verket var skrivet av Liberalernas pressavdelning.

Andra påtalade att det minsann fanns veck men att de är svåra att se. Efter att ha fått visat för mig var linjerna i så fall går tycker jag mig nog också kunna ana ett veck i lodrät riktning och kanske ett veck åt andra hållet också.

Och det spelar ju egentligen ingen roll. Det viktiga är inte om fyra tjejer faktiskt har skrivit till Nyamko för att berätta att hon är deras idol eller om Liberalerna har hittat på brevet själva.

Det viktiga är att Liberalerna är så svältfödda på uppskattning att minsta spår av gillande omedelbart måste prånglas ut som marknadsföring på Twitter.

Och det sorgliga är ju att vi är många som numer faktiskt har så lågt förtroende för Liberalerna att vi tycker att det känns rimligt att de fejkar ihop kärleksbrev från barn eller ljuger om partiledarens framgångar med nazismbekämpning.

22/6 berättade Nyamko Sabuni att Liberalerna inte har några röda linjer mot något parti. Den 12/9 menade hon istället att det ”bara är vi som har en skriftlig röd linje mot SD”.

Det blir lite som när Sverigedemokraterna slår sig för bröstet med att de minsann är det enda parti som har uteslutit en massa nazister. Och framförallt visar det att Liberalerna har en väldigt liberal syn på sanning.

Det går inte att leda i bevis att Sabuni ljög i filmen där hon berättade att hon och hennes mamma åkte pendeltåg när det klev på ett gäng nynazister som spelade vit maktmusik så att mamman blev rädd.

Det går inte att leda i bevis att Sabuni ljög i filmen när hon berättade hur hon stegade fram och förklarade för nazisterna att hennes mamma minsann hade betalat skatt hela livet och att det var hon som skulle försörja dem om de inte tog tag i sina liv och blev dugliga samhällsmedborgare.

Det går inte heller att leda i bevis att Sabuni ljög i filmen när hon sa att nazisterna blev så omvända av hennes brandtal att de stängde av sin rasistiska musik och klev av tåget flera hållplatser för tidigt.

Kanske är jag kallhamrat cynisk, men min reaktion på den välproducerade filmen från Liberalerna var och är: Yeah right!

Jag håller det inte för osannolikt att Nathalie, Molly, Alma och Lisa finns på riktigt. Däremot håller jag det för osannolikt att det finns ett riksdagsparti som heter Liberalerna när de en dag är gamla nog för att rösta.

För att någon ska rösta på ett parti krävs det mer än slagkraftiga inlägg i sociala medier. Det krävs politik och av ett liberalt parti förväntar man sig liberal politik – det vill säga sådan politik som står i total motsats till den högerpopulism SD, M och KD just nu tävlar om.

Länk till filmen: https://fb.watch/85p3ZoDmnK/

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver YouTube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.