Att dömas på ”gamla papper”

Av Dick Sundevall 2021-10-14

Att någon döms i en svensk domstol på, som det benämns, ”gamla papper” är ett välkänt begrepp bland landets åklagare, juristdomare och advokater. Vad det betyder är att visserligen har det inte kunnat bevisas att den som dömdes är skyldig till just det här brottet men med tanke på det han dömts för tidigare så…

Att det är ett känt begrepp visar att det inte bara handlar om någon enstaka dom. Så här kan det se ut:

En narkoman, vi kan kalla honom ”Lasse”, som muckat från sitt senaste fängelsestraff är inne i en lägenhet för att köpa amfetamin. Han och några andra köpare sitter runt köksbordet tillsammans med säljaren, tillika lägenhetsinnehavaren.

Då slår polisen till. I lägenheten hittar de några hekto amfetamin. Samtliga närvarande förnekar att det är deras narkotika. Enligt lägenhetsinnehavaren ”måste någon ha lagt det i den där garderoben i hallen”.

När poliserna gör en snabbkoll i belastningsregistret visar det sig att en av de närvarande, Lasse, har dömts ett antal gånger för narkotikabrott. Ingen av de övriga har dömts för något grövre än fortkörning.

Så Lasse grips. Likaså griper man lägenhetsinnehavaren men han släpps efter att man sökt efter fingeravtryck och DNA på påsarna med amfetamin, men inte hittat något som varken pekar ut någon av de två gripna eller någon av de övriga som var närvarande i lägenheten.

Lasse åtalas ändå för att ha innehaft amfetaminet med avsikt att sälja det. Vad åklagaren vid den kommande rättegången också för fram är att förpackningarna är av exakt samma slag som de som Lasse hade hemma när han greps och dömdes för tre år sedan.

Polisens bilder visar också mycket riktigt att förpackningarna från de båda tillslagen är i det närmaste identiska.

Det hela slutar med att Lasse döms för det här i såväl tingsrätten som hovrätten. Att han förnekar innehavet väger lätt eftersom han aldrig erkänt något han dömts för tidigare.

Därtill pekar han inte ut någon av de andra som var närvarande i lägenheten, som ägare till narkotikan. Lasse döms helt enkelt på – ”gamla papper”.

Det här är inte en historia jag diktat ihop. Den har liksom andra snarlika historier berättats för mig av före detta kriminella som nu är medlemmar i KRIS.

Det är att observera att de inte berättat det för mig för att jag ska återge det hela eller för att de är ute efter skadestånd. Utan de har helt enkelt berättat om ”den gången jag satt inne och var helt oskyldig”. En av dem tillade:

– Men det kan jämna ut sig för jag har ju gjort hundratals grejer som jag inte åkt dit för.

Ja, det kan man kanske tycka – men varför ska man sluta med brottslighet och börja leva hederligt om man ändå döms på gamla papper?

Så här har det varit genom tiderna och så här är det än idag. I min artikel ”Advokater hävdar att Göteborgs tingsrätt är jävig i målet mot ”Maffians Bankir, som publicerades på Para§raf i förra veckan, framgår det tydligt.

Läs gärna bilagda inlaga nedan, där två advokater redogör varför de anser att samtliga juristdomare i Göteborgs tingsrätt är jäviga i det här fallet.

Att påstå något sådant kan tyckas vara att ta i väldeliga – att vara alltför yvig. Men läs som sagt inlagan och bedöm själva om ni tror att någon som inte tidigare dömts för liknande brott, skulle ha omhäktats gång på gång i 19 månader, på ytterst svaga grunder som i det här fallet, för att sedan släppas?

Tilläggas ska att andra advokater i samma mål har instämt i att det som skett har inneburit att samtliga domare vid Göteborgs tingsrätt därmed ska ses som jäviga i det här fallet.

Enligt Europakonventionen ska alla ha rätt till rättvis rättegång. Därtill ska den som avtjänat ett straff ses som en person som har fått ta konsekvenserna för vad han gjort – och som därmed sonat sitt brott. Men är det så?

Inlagan i sin helhet finns att ta del av här: jävsinvändning.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör och ansvariga utgivare men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.
I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker och många tusen artiklar genom åren.
Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.