Apropå det här med elbrist

Av Börje R P Carlsson 2021-11-04

Protester i Finspång: ”Vi flyttade inte hit för att slåss mot några jävla vindkraftverk”. Över 1 200 vindkraftverk stoppade av kommuner. Människor vill ha allt. Det ska vara bekvämt och det ska helst vara elektriskt. Genom att knäppa på en knapp eller genom två små hål i väggen ska bekvämligheten hämtas. Det som ska hämtas är elström. Denna energi som är billig att framställa, enkel att transportera och näst intill ofarlig. El vill vi ha men var ska vi ta’t?

Det är något konstigt med människor. De vill ha allt men det får inte kosta något.

Det är inte så många år sedan Sveriges invånare röstade bort kärnkraften men det tycks oppositionspolitiker ha glömt trots att alla då var rörande ense om ”bort med kärnkraften”.

Det enda som skilde omröstningsresultaten åt var hur fort kärnkraften skulle fasas ut ”nu, snart eller om en liten tid.”

Riskerna med kärnkraften och dess avfall tycks nu helt vara bortglömda och nu finns det bara fördelar med kärnkraft men vi vill inte ha den inpå knutarna utan gärna på lite längre avstånd. Hos grannen kanske för där skadar ju en härdsmälta inte något vitalt.

Men frågan vaknar med automatik, hur länge ska en beslutande folkomröstning gälla? Några veckor? Några år? Ett halvsekel? Eller kanske bara lika länge som ett politikerlöfte? Dvs några millisekunder.

Våra orörda älvar skulle kunna generera mer el men de ska lämnas orörda till våra efterkommandes fromma.

Vindkraften är ren och fin och effektiv när det blåser men det är som när någon hissar flaggan för att ära Dig. Ni kan ge er katten på att det blir stiltje. OCH när det blåser säger vindkraftens belackare att vindkraften låter även om den är långt bortom hörhåll men den skymmer framförallt horisonten. Så vindkraft vill vi inte ha inpå de egna knutarna.

Solceller är nog så effektiva när solen skiner men den skapar solkatter så luftfarten blir lidande och dessutom anläggs många solcellsparker på åkermark som behövs för att producera livsmedel – och förresten ska det byggas bostäder och motorvägar på åkermarken.

Vågkraft är lite outforskat med alla de guppande ”ankor” som genom sina rörelser ska skapa energi är också fula att se på.

Så var ska vi skapa energin? Grannbyn låter väl bra och är bra bara kraftgeneratorn inte monteras vid min tomt. Gärna hos en avlägsen granne i grannbyn men inte hos mig.

Hur tänker man här? Det som alla vill ha i allt större utsträckning ska i alla fall inte produceras hos mig.

Solceller är ju inte heller så dumt men här finns det andra invändningar och inte heller solceller vill man ha nästgårds.

Den enda lösningen tycks vara att låta allt förbli som det är med allt högre priser på den el som finns att tillgå och med åtföljande allt högre gnäll över den självklara kostnadsökningen.

Eller kanske ska Ebba få som hon vill med små livsfarliga kärnkraftverk där risken för en okontrollerbar härdsmälta blir allt mer överhängande.

Men var ska vi placera dessa kärnkraftverk? I Baltikum eller Finland eller Finspång. Eller kanske på den från Esbjörn nyinköpta tomten? Tja, var som helst men inte hos mig.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


     Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.