Nyamko Sabuni. Foto Johan Jeppsson /TT

Uppenbarligen vill hon inte stöta sig med Jimmie Åkesson

Av Börje R P Carlsson 2021-11-10

Sällan har jag sett en partiledare sno in sig i den ena omöjliga situationen efter den andra som när Nyamko Sabuni frågades ut i 30 minuter på SVT. När hennes samarbete med SD kom på tal visade hon sig inte alls vara vuxen den situation som uppstod när utfrågaren penetrerade hennes fullständigt omöjliga svar.

Efter att ha sett hur Liberalernas drottning kläs av in på bara kroppen hoppas jag att vi efter nästa val slipper att se henne. Hennes parti ligger så långt under 4%-gränsen att partiets saga torde vara all.

Jag kan framför mig se hur tidigare partiledare vänder sig eller rättare sagt snurrar som köksfläktar i sina gravar och de som fortfarande är i livet ser ut som stoppljus när skammens rodnad tar över den normala ansiktsfärgen.

Trots att hon i SVT hävdade att hon aldrig skulle inlåta sig i förhandlingar med SD var hon till slut tvungen att medge att förhandlingar redan pågår.

För att inte stöta sig med brunbyxan Åkesson vägrade hon medge att SD var ett rasistiskt parti utan sa att ”SD är ett nationalkonservativt parti där många medlemmar hyser rasistiska tankar”.

Att hela SD-ledningen inte bara accepterade rasism utan också uppmuntrade detta var tydligen något som hon fullständigt missat.

Hur kan hon missat vad SD står för? Hur kan hon missa hur Åkesson och SD steg för steg styr också Liberalerna högerut?

Liberaler eller övriga blåbruna partier blundar för allt som de inte är överens med SD om. De tror att SD kommer att låta sig utnyttjas utan några motkrav i de frågor partierna är överens om.

De tycks inte förstå att oavsett vad SD har för uppfattning i vissa frågor kommer de inte att få dessas stöd ens i dessa frågor utan motprestation. SD kommer att utnyttja varenda fråga och varenda acceptans kommer att kosta.

Vad man än anser om SD är Åkesson en oerhört duktig retoriker och SD-ledningen är listiga som rävar för att genomföra SD:s politik. Hur kan Liberalerna missa detta?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


     Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.