Konsten att göra det enkelt för sig

Av Carin Åberg 2021-12-13

Jag skrev för ett tag sedan om SARS CoV-2, vaccinering, smittspridning och restriktioner. Om skillnad mellan tidigare influensapandemier och Covid-19. De senaste dagarna har jag kunnat läsa om en ökande andel smittade/insjuknade som faktiskt är vaccinerade – med två doser; ”fullvaccinerade” – nu senast i Norge. ”Det är omikron-varianten” säger vissa experter. Hmm, säger jag.

Att virus muterar är ingen hemlighet, det är så de överlever – de ”anpassar” sig (slumpmässigt) till omständigheterna. Men det här med ”anpassning” – mutering – kan även leda till att de inte blir så farliga för människor. ”Överlevnad” kan föredras framför ”farlighet”, från deras sida sett.

Vad jag vet så har ett virus ingen avsikt att utgöra ett hot – deras ”intelligens” räcker inte till för det. De vill bara överleva – ”survival of the fittest” – sprida sig och då är det ju bättre ifall den smittade inte dör utan bara blir lite krasslig – om ens det – och kan röra sig fritt och obehindrat bland andra möjliga ”offer” för en potentiell infektion. Allt för att kunna sprida smittan vidare – överleva.

När det gäller pandemier så finns statistik, förmodligen varken tillförlitlig eller jämförbar över tid, då det rör sig om kunskap accumulerad över drygt ett sekel – kunskap, metoder och staters övervakning och insamlande av uppgifter om medborgare har förändrats över tid.

Men andelen döda i pandemier beräknas ändå till mellan två och tre procent av insjuknade. Med tillgängliga uppgifter – och de är förmodligen inte heller helt tillförlitliga – har jag räknat ut att andel döda i Covid-19 handlar om ungefär en och en halv procent.

Vad jag vet har vaccinerade inte insjuknat lika allvarligt som icke-vaccinerade, vilket är en lisa för sjukvården, likväl som för den insjuknade. Men det vore intressant att få reda på om ifall det finns en trend i vilket vaccin som visat sig ineffektivt i längden, om det finns sådana skillnader.

Och några mer precisa och tillförlitliga uppgifter om bieffekter av vaccinering – varken anmälda, typ av eller fastställda – har jag inte lyckats komma över.

Sedan kommer jag att tjata tills jag dör – grunden för att undvika luftburen smitta är: håll avstånd, undvik folksamlingar och tvätta händerna – de senare används för att gnugga i ögonen, snyta sig och stoppa i munnen: goda entréer för ett virus.

Att ofta tvätta händerna motverkar också vissa andra typer av smitta. Tips: undvik att i onödan beröra ledstänger och liknande som du vet att många andra tar i och tvätta händerna när du kommer hem.

Tvätta alltid händerna innan du börjar laga mat (det kan också vara värt att tvätta händerna när du byter råvara, ha olika skärbrädor för kött och grönsaker. Men det handlar väl mest om bakterier?).

Mmm, nu har jag iklätt mig rollen av besserwisser, men jag menar bara väl, för jag misstänker att grundläggande kunskap om smittspridning i allmänhet – vanlig husmorskunskap – saknas här och där. Vet du föresten att det i vanlig jord finns livsfarliga bakterier? Det kryllar av dem!

Jag arbetade ett tag på en kommunal hälsoskyddsförvaltning och blev ganska manisk efter att ha tagit livsmedelsprover och gjort odlingar – men jag kom över det. Det enda jag fortfarande inte äter är blodpudding och mjukglass. Det var en utvikning.

SARS CoV-2 är uppenbarligen ett virus med stor förmåga att sprida sig och som orsakar en i många fall allvarlig infektion hos människor. Otvetydigt.

Men. Nu ska de icke-vaccinerade inte bara stängas ute från publika tillställningar och platser – de ska dessutom, lyder ett förslag – nekas åka kollektivt någon längre sträcka. Allt i namn av att begränsa smittspridning.

Men snälla. Att vara vaccinerad innebär ingen som helst garanti att man inte sprider smitta! Varför ska då icke-vaccinerade särbehandlas? Nekas möjlighet att besöka sina nära och kära i julhelgen? Ifall de är bosatta en längre bit bort.

Professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet, Ali Mirazimi, svarar på frågor i SVT (2021-12-10). På frågan ”Vilka grupper är det som driver smittspridningen just nu?” svarar han:

”Vi ser allt mer smittspridning bland de yngre barnen men ser man på helheten så är det de som rör sig i samhället. Vem eller vilka som är motorn i smittspridningen är en mycket komplex fråga”.

Inte ett ord om vaccinerade versus icke-vaccinerade. Men det är ju klart att det är en enkel åtgärd att införa ”vaccinationspass” jämfört med en rad goda råd om att tvätta händerna, hålla avstånd, eventuellt bära munskydd (om du vet hur man gör) och undvika folksamlingar.

Ett vaccinationspass kan du ha i fånen – passerkort till samhället – de andra åtgärderna är ju mer besvärliga att hålla koll på: håller du avstånd? tvättar du händerna? undviker du folksamlingar?

Speciellt besvärligt att övervaka för auktoriteter av olika slag. Kräver din egen vaksamhet och ditt enskilda engagemang i första hand. Så mycket enklare att ha något att visa upp där det endast krävs godkänd identifikation (bank-id) och en vaccination (plus en smartfån).

Men som jag tidigare anfört: en vaccinering innebär i bästa fall att du inte drabbas av sjukdomen, men som det visat sig för de nu aktuella vaccinen mot SARS CoV-2, att du drabbas av en lindrigare variant av infektion.

Men en vaccinering garanterar på intet sätt att du inte för smittan vidare. Så varför klappjakt på icke-vaccinerade?

Bara vi får alla att vaccinera sig så… Ja vadå? Försvinner SARS Cov-2 då?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Carin Åberg är pensionär. Har en bakgrund som bland annat filosofie doktor i medie- och kommunikationsvetenskap, filosofie kandidat i teoretisk filosofi, databasmodulator, ljudtekniker, författare, pottkusk och städerska.
Kan som pensionär skriva om vad som helst, när som helst. Född på landet i Åmot, Gästrikland.
Carin är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.