”Du borde vara hemlös!”

Av Ricard A R Nilsson 2021-12-22

Det har nu gått drygt 2 år sedan jag frigavs från mitt livstidsstraff efter att ha fått tidsbestämt till 30 år. Förutom att arbeta som journalist så åtar jag mig ibland ett och annat juridiskt ärende. Vid ett par tillfällen på senare tid har jag blivit anlitad av någon högprofilerad klient och det har då hamnat på löpsedlarna.

Varje gång har kritiken haglat från alla tangentbordsriddare – ”varför tillåts han vara jurist?”, ”hur kan han tillåtas ha ett sådant jobb” eller min favorit ”du borde bli hemlös!”

Ibland kritiseras jag även för mitt journalistiska arbete. En del verkar tycka att vilket jobb jag än har så är det för bra. Är det verkligen bättre att vara arbetslös, inte ha tak över huvudet och då riskera att återfalla i brott?

De flesta av mina kritiker skriver i olika forum såsom till exempel Flashback, men en och annan skriver även e-post till mig. Förvisso är det alltid från adresser som inte går att spåra, men det känns ändå bättre än de som gömmer sig bakom anonyma konton i olika forum.

Nu senast skrev en antagonist följande:

”Ricard! Varför måste ditt namn hela tiden dyka upp? Är så otroligt trött på dig. Bara håll käften. Säg inget. Skriv inget. Jag skulle bli glad om du kördes över av en bil. Att någon idiot ber dig vara jurist åt dom fattar jag inte alls. Du borde inte ens få vara journalist. Bara försvinn bort. Du förtjänar inget liv, du borde vara hemlös!”

Ja, så kan det se ut när någon spyr ur sig lite lagom med hat. Nu bryr jag mig inte ett dugg. Det ingår i yttrandefriheten att var och en får tycka och tänka som de vill.

Men när någon skriver som personen ovan, så fattar jag inte. Mår hen bättre av att skriva på det sättet? Har vederbörande verkligen inget bättre för sig?

Men som tur är så är hatet ganska ovanligt. Desto vanligare är faktiskt en trevlig kommentar, ett kort meddelande där jag uppmuntras. Så sent som för några dagar sedan fick jag ett kort men väldigt trevligt e-post: ”Hej Rickard, Bra att du kämpar, lycka till. God jul på dig.”

Bortsett från att personen stavade mitt namn fel, så blev jag rörd av att läsa de få raderna. Och detta är poängen med denna krönika. Ett par vänliga ord till någon i din närhet eller till en främling, kan betyda mycket.

Vi är på tok för dåliga med att ge de i vår omgivning ett leende eller vänligt ord. Med pandemin, alla skjutningar och det övriga kaos som råder i samhället, så skadar det inte att visa lite empati för våra medmänniskor.

För övrigt…

   vill jag inför jul- och nyårshelgerna tipsa om krimserien ”Blacklist” som nyligen har släppt sin åttonde säsong. Och för er som kommer köra bil under långa resor till släktningarna så kan jag rekommendera ”Fängelsepodden”, bland annat får man höra fångar berätta om sina brott och tiden i fängelse. Om någon vill lyssna på en ljudbok, vill jag föreslå min egen debut i kriminalromansgenren ”Män utan nåd”. Önskar alla Paragrafs läsare en härlig jul- och nyårshelg.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Ricard A R Nilsson dömdes till livstids fängelse för mord, men fick under 2017 sitt straff tidsbestämt till 30 år och är sedan september 2019 frigiven. Under åren i fängelse har han betat av nio olika universitetsexamina.
Ricard har släppt flera böcker, bland annat ”En livstidsdömds dagbok” och ”Under Kriminalvårdens grönrandiga påslakan”.
Han har medarbetat på Para§raf sedan vi startade magasinet. Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard har rapporterat inifrån fängelsevärlden. Nu fortsätter han att skriva utifrån sina insikter om fängelser och den undre världen.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.