Det går i alla fall bra för pandorna

Av Ricard A R Nilsson 2022-01-05

2021 lämnade mig med en bitter smak i munnen. Pandemin tog många liv och fortsätter att skapa kaos i världen. Det ökade antalet skjutningar skapade rädsla bland gemene man. Men allt var inte elände under förra året, jag kommer ihåg nyheten om pandorna.

Om det är apokalypsens begynnelse som vi nu upplever låter jag vara osagt. Okej, kanske lite mörkt tänkt, men mer än en person har lagt fram tanken om att detta är början på slutet. Och alla är inte religiösa fanatiker som ser jordens undergång bakom varje hörn.

Personligen är jag lite mer optimistisk än så, för mig är det viktig att fokusera på det positiva. Efter 20 år i fängelse så har mitt fokus varit alldeles för mycket på negativitet. Men vad finns det då att vara lite optimistisk över?

På ett mer personligt plan så är jag tacksam för att ingen av mina nära och kära har drabbats av Covid. Dessutom är alla vid god hälsa mer allmänt. I stora drag har 2021 varit ett bra år för mig.

Mitt andra år i frihet. Mitt andra år utan att behöva känna Kriminalvårdens manande hand fösa mig i den riktning de bestämmer. Bara det är något att vara väldigt tacksam för.

Många personer som har korsat min väg har dock ofta haft en annan syn på tillvaron. Det har klagats. Det har gnällts. Alltför många har valt att fokusera på elände.

För även om det mesta som man läser om och ser på TV är dåliga nyheter, så finns det ett och annat gulligt guldkorn som man kan dra på smilbanden åt.

Och få saker är väl gulligare än pandor. Det var inte alls många år sedan som de höll på att utrotas. Fluffiga svartvita teddybjörnar som i maklig takt sitter och äter sina bambuskott ute i naturen, får ens hjärta att smälta. För er som tvivlar på det jag skriver så gå in på YouTube och sök på ”cute panda”.

Om någon efter att ha sett dessa varelser fortfarande inte håller med mig, så rekommenderar jag starkt att ni tar och undersöker om ni inte är psykopater. Ja, jag skämtar, jag vill inte ha en massa e-post från er som inte förstår ett skämt.

Alltför många som läser mina krönikor klarar inte av att hantera skämt, sarkasm eller ironi. Ni skulle bara veta hur mycket konstiga meddelanden jag får av läsare som känner sig kränkta på ett eller annat sätt.

Jag avviker från min röda tråd, åter till pandorna. Deras status var tidigare hotad men ändrades under 2021 till sårbar. Detta efter att de kinesiska myndigheterna lagt stora resurser på att rädda pandorna.

Förvisso har statusen även förbättrats för amurleoparden och den sibiriska tigern och detta är ju förstås också positivt men hos dem är gullighetsfaktorn betydligt mindre.

Så det är vad jag väljer att ta med mig från 2021. Jag struntar i pandemin. Skjutningarna bekommer mig inte. Och världens övriga elände vägrar jag ens läsa om. Istället sitter jag under min korkek och tittar på YouTube och förnöjer mig åt pandornas upptåg.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Ricard A R Nilsson dömdes till livstids fängelse för mord, men fick under 2017 sitt straff tidsbestämt till 30 år och är sedan september 2019 frigiven. Under åren i fängelse har han betat av nio olika universitetsexamina.
Ricard har släppt flera böcker, bland annat ”En livstidsdömds dagbok” och ”Under Kriminalvårdens grönrandiga påslakan”.
Han har medarbetat på Para§raf sedan vi startade magasinet. Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard har rapporterat inifrån fängelsevärlden. Nu fortsätter han att skriva utifrån sina insikter om fängelser och den undre världen.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.