Har 1,8 miljoner fått biverkningar av Covid-vaccineringar i Sverige?

Av Carin Åberg 2022-01-12

Som jag tidigare skrivit så muterar virus. Till och från så orsakar ett visst virus allvarliga sjukdomsfall, ibland död, hos sina värdar (virus kan inte föröka sig på egen hand). Gäller det allvarligt insjuknade människor i flera världsdelar (virus typ A) så kallas det en pandemi. Ingen bra mutering från virusets sida sett – det strävar ju bara efter att överleva, smitta vidare i lagom form och då är en allvarligt sjuk eller död smittbärare världen över ingen lyckad strategi.

Bättre med en lagom sjuk smittbärare som rör sig bland andra potentiella värdar – som alltså kan smitta vidare.

Historiskt sett har influensapandemier faktiskt avklingat efter en fyra, fem år vad gäller skadligheten för människor – aktuell pandemi förklaras inte existera längre.

Det gäller allt från ”Ryska snuvan” (sent 1800-tal, H2N2) till ”Svininfluensan” (2009 och några år framöver H1N1, för övrigt samma virus som orsakade ”spanska sjukan”).

Pandemier har försvunnit oavsett om det funnits vaccin eller inte. Viruset har muterat till en ”lagom” nivå och har blivit en komponent bland andra i ”säsongsinfluensan” som vi kan drabbas av och vaccineras mot (”survival of the fittest”).

Årets säsongsinfluensa (2021/2022) domineras av samma virus som orsakade Hongkonginfluensan i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet (H3N2). Detta så länge det handlar om HN-virus.

Coronavirus förekommer allmänt och är ingen nyhet men tillhör inte de virustyper som tidigare orsakat pandemier – det är det som är det nya.

Med dagens medicinska tekniker kan forskare följa virusets mutationer i detalj och vi är nu inne på den femte identifierade mutationen – ”omikron” benämnd från det grekiska alfabetet (det borde vara epsilon, omikron är det femtonde tecknet i det grekiska alfabetet).

Det intressanta är att ”omikron”-mutationen precis följer ett virus’ logiska utveckling: att sträva efter att bli mycket smittsamt men inte lika ”farligt” för värden som tidigare mutationer.

Från virusets sida sett är det bättre att smittbärare bara blir lite krassliga, eller helst inte alls.  Möjligtvis har vi nått någon slags topp för CoV-2 virusets farlighet? Kommer framtiden att innebära många smittade men lindrigare sjukdom, färre dödsfall?

Rapporter i medierna stöder den hypotesen: snabb smittspridning, många smittade, men med lindrigare symptom, lindrigare förlopp och minskad andel döda (SVT 2022-01-03).

Där kommer vaccinering in. Astra Zenecas vaccin (Vaxzevira) används inte längre för äldre – risken för biverkningar bedöms vara större än vinsten i form av minskad allvarlig sjukdom/död.

I Läkemedelsverkets sammanställningar har deras vaccin även avsevärt fler anmälda biverkningar är Modernas och Pfizer/BioNtechs (1,84, respektive 0,75 och 0,32 procent av inkomna rapporter – Läkemedelsverket per den 21-12-23, min beräkning).

Likväl som coronavirus som orsakar en pandemi är en ny företeelse, så är influensavaccin byggda på genmanipulation en ny företeelse (mRNA-vaccin). Långsiktiga biverkningar har inte kunnat kartläggas – det har inte gått tillräckligt lång tid än. Vad som visar sig om några år, vet vi inte.

Nu ska man beakta att vad gäller biverkningar hittills är alla anmälda biverkningar inte handlagda eller belagda. Läkemedelsverket har inte hunnit med, de har hunnit handlägga ungefär 14 procent av anmälda biverkningar (uppgift per den 21-12-23 och de redovisar inte längre andel handlagda anmälningar).

Merparten av anmälda biverkningar är verkligen att betrakta som milda – typ huvudvärk, feber, trötthet, muskelvärk i någon dag – vilket kan vara indikationer på att kroppens immunförsvar reagerat på vaccinet. Vaccinet har triggat immunförvaret – vilket väl är avsikten?

Totalt antal givna doser i Sverige är drygt sjutton och en halv miljon. Av givna vaccinationer står Pfizer/BioNtech (Comirnaty) för drygt 78 procent, Moderna (Spikevax) för drygt 13 procent och Astra Zeneca för knappt 8 procent (Läkemedelsverket 21-12-23).

Observera verkligen att det inte går att dra några som helst slutsatser från antal ingivna anmälningar till belagda biverkningar.

Det rör sig om över 90 000 anmälda biverkningar (flera biverkningar kan rapporteras i en och samma anmälan) vilket är mindre än en promille av givna vaccindoser.

Fast då kan det vara klokt att beakta en del forskares skattning att endast fem procent av upplevda biverkningar anmäls – de flesta bryr sig inte, utan lever bara vidare – de blev inte allvarligt sjuka eller kopplade inte sin ohälsa till vaccinationen eller ”orkade bara inte”.

Men – om dessa forskares uppskattningar är relevanta skulle det i så fall innebära att 1,8 miljoner av de som vaccinerats i Sverige har fått biverkningar av vaccinationerna.  

Det som klassas som allvarliga biverkningar definieras av Läkemedelsverket som:

”En rapport bedöms som allvarlig om den misstänkta biverkningen är en sådan som leder till döden, är livshotande, nödvändiggör sjukhusvård eller förlängd sjukhusvård, leder till invalidisering, medför missbildning eller är annan medicinskt viktig händelse.”.

Läser man Läkemedelsverkets rapporter per godkänt vaccin mot Covid-19, så finner man att det finns rapporter om allvarliga biverkningar, om än mycket få relativt sett – typ något hundratal per tiotusentals givna doser. Där ligger Astra Zenecas andel för Vaxzevria lägre än de andra två.

De senaste dagarna har det förekommit flera rapporter om att människor som valt att inte vaccinera sig mot CoV-2 riskerar att mista sin anställning eller som har stängts av från sina arbeten (SVT 21-12-30, 22-01-05). Detta trots rapporter om att vaccinerade inte på något sätt garanterar icke-smittspridning.

Läkare meddelar utifrån vad de vet och kan inte annat göra. Det man inte har konstaterat bör man inte rapportera om.  Men Pandemrix (vaccin mot ”svininfluensan”) antas ha orsakat narkolepsi hos en stor mängd unga människor, inte bara i Sverige, kom man på efter ett antal år. Vad kan Comirnaty, Spikevax och Vaxzevira antas ha orsakat om en tre, fyra år?

Det som rapporteras i medierna ligger helt i linje med hur virus muterar: mer smittsamt men också mindre farligt. Så jag undrar fortfarande över detta att ”alla” måste vaccinera sig , förslag om ”vaccinationspass” på krogar och kollektiva transportmedel.

Istället för att betona rekommendationer som man vet minskar smittrisken: att hålla avstånd, begränsa umgängeskretsen, undvika folksamlingar, eventuellt bära munskydd och tvätta händerna.

Pandemins farlighet tycks vara i avtagande – om än mer smittsam.
I förrgår kom nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, i statsmaktens tolkning, i stort sett: håll avstånd, undvik folksamlingar och stanna hemma ifall du har influensasymptom (självvald karantän).

Sedan rekommenderade statsmakten att vuxna personer ska ”begränsa sina sociala kontakter” (SR Ekot 22-01-10). Förmodligen menade de fysiska kontakter, för så vitt jag vet smittar inte CoV-2 via telefon eller dator.

Men tittar man på Folkhälsomyndighetens sidor om Covid-19 är fortfarande den större delen av rekommendationerna: vaccinera dig!

Om nu inte ”omikron” orsakar SARS (severe acute respiratory syndrome), varför vaccinationshysteri?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Carin Åberg är pensionär. Har en bakgrund som bland annat filosofie doktor i medie- och kommunikationsvetenskap, filosofie kandidat i teoretisk filosofi, databasmodulator, ljudtekniker, författare, pottkusk och städerska.
Kan som pensionär skriva om vad som helst, när som helst. Född på landet i Åmot, Gästrikland.
Carin är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.