Morgan Johansson. Foto Fredrik Sandberg / TT

Ett perfekt land med perfekta medborgare

Av Michael Pålsson 2022-01-21

Både Johan Forssell (M) och Morgan Johansson (S) vill säkert väl med sina rättspolitiska utspel om mer övervakning, omvänd bevisbörda, hårdare straff med mera. Frågan är bara om det finns verkliga människor som vill leva i deras perfekta land med perfekta medborgare?

Att Sverige har problem med gängbrottslighet, gängskjutningar, hederskultur och rekrytering av unga människor in i ett kriminellt liv torde vara allmänt erkänt.

Det är därför fullständigt självklart att våra folkvalda politiker gör sitt bästa för att åtgärda situationen med olika förslag. Ett grundläggande problem med dessa förslag är emellertid att de riskerar leda till en verklighet ingen längre vill leva i.

Tanken med övervakning dygnet runt är inte ny. Redan på 1700-talet formulerade nämligen filosofen Jeremy Bentham det gränslöst övervakande fängelset, ”Panopticon”. Tanken var att konstruera ett fängelse där fångarna kunde studeras dygnet runt.

Eftersom fångarna visste att de var studerade dygnet runt vad de än gjorde, skulle man på detta sätt korrigera deras beteende och få fram den produktiva och duktiga medborgaren.

Lite som nuvarande Kina med den skillnaden att medan Jeremy Bentham nöjde sig med ett fängelse, vill den Kinesiska regimen övervaka alla. Precis i den riktning som Johan Forssell och Morgan Johansson i sin missriktade välvilja vill att vi ska gå.

Självklart ska vi arbeta emot grovt kriminella människor med spaning, avlyssning, fler poliser etc. Men gränsen måste rimligen gå vid att spana på misstänkta.

Att det ens föreslås omvänd bevisbörda avseende ägande för den odefinierade gruppen ”gängkriminella”, att låta polisen få fritt fram att spana på icke misstänkta och att använda anonyma vittnen, är som att släppa anden ur flaskan och ge fritt fram för ett svenskt Kina.

Jag vill inte ens tänka på vad som skulle hända om dessa verktyg kom i händerna på polisen under en regering styrd av SD, vars stora förebild tycks vara Rysslands Vladimir Putin och dennes homofobiska karikatyr av en demokrati.

Givetvis måste vi kunna leva rimligt tryggt från andra människors kriminalitet. Men vi måste också kunna leva i trygg förvissning om att vi som oskyldiga är fria människor utan ständig övervakning. Att vi inte likt sonen i familjen Knyckertz ständigt ska kunna visa kvitton på våra ägodelar med risk för att staten annars förverkar vår egendom.

Det påstås ibland att historien inte upprepar sig och att det därför är lönlöst att dra historiska paralleller. Jag håller inte med. Historien är inte avskild från nutiden.

Tiden hänger ihop. I annat fall hade inte massmorden på människor upprepats i Turkiet, Tyskland, Sovjet, Kina, Rwanda. I annat fall hade inte Kina och snart också vi, infört perversa övervakningssystem som skulle göra Östtysklands hemliga polis Stasi gröna av avund.

Gärna trygghet, men först en rejäl dos rättssäkerhet och frihet.

För övrigt….

vill jag på förekommen twitter-anledning påpeka att bara det faktum att jag inte alltid håller med Johan Forssell inte nödvändigtvis betyder att jag är ”vänster”, precis som jag själv hoppas att Johan Forssell inte är Stasi-kommunist trots att han inte håller med mig om vikten av rättssäkerhet.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Michael Pålsson är advokat på Juhlin & Partners, med expertis inom avtalsrätt och arbetsrätt. Han har ett stort intresse för rättsfilosofi och är bland annat författare till boken ”Om frihet i vår tid”.
Läs mer på www.michaelpalsson.se
Michael är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.