Så länge det finns kunder finns det droger

Publicerad 2022-02-21

Vi skriver om skjutningar och sprängningar i “utsatta” områden runt storstäderna. Politiker företrädesvis på högerkanten kräver visitationszoner och avlyssning utan brottsmisstanke. Många ”vanliga” svenskar våndas och kräver att de som kommit hit och inte sköter sig ska skickas tillbaka till sina hemländer.

Som sagt, vi ojar oss över unga människor i de ”utsatta” områdena medan i ”lugna” svenska områden sitter Svenssons och röker på utan en tanke på vad de egentligen ställer till med.

Det är ju för sjutton du som sitter där hemma och röker på eller drar en lina som egentligen är orsaken till detta skapade samhällselände. Betänk, så länge det finns en marknad finns det droger.

Man brukar säga att det här med salongsknarkande är nåt som mestadels förekommer i de välsituerade stadsdelarna men i dagsläget har det visat sig att detta fenomen inte bara förekommer i de finare kvarteren.

Har sett Lars Lerins odyssé i SVT med människor som kommit på fötter efter långt missbruk. Det är sånt här man vill att alla de som sitter där hemma i den drogliberala allsköns ro ska se och förstå, att även för en salongsknarkare kan det gå över styr.

Jag har frilansat i många år, ibland med eget bolag och vid en period arbetade jag för Uppsala Universitet. Jag hade fått ett uppdrag att intervjua en professor i Madison USA och reste dit och gjorde jobbet.

Väl hemma igen träffade jag så “min” professor som hört att jag varit borta några dagar. När jag nämnde Madison lyste hon upp och berättade att där hade hon minsann varit utbytesstudent för många år sedan och påpekade att där hade man det bästa gräs hon någonsin hade rökt.

Ute i dagens verklighet drar man så sin lina när man lagt sina barn och tittar på sporten eller röker på för att lugna ner sig efter en jobbig dag. Här finns det både användare och missbrukare. Det har liksom blivit legalt att understundom ta sig ett rus och frigöra sina känslor.

Kollar man på nätet finns det dessutom många sajter där man kan köpa precis vad som helst vad beträffar droger. Erinrar mig från min barndom, mina föräldrar var engagerade i nykterhetsrörelsen och jobbade ideellt. Hem till hos oss kom många av stadens alkisar och mamma bjöd på fika och klappade om gubbarna, det var mest gubbar då.

Ibland när de var för berusade blev det lite jobbigt och mamma klagade på dom, ”det går över till i morgon”, var alltid kommentaren. De flesta av de här gubbarna skärpte dock till sig och många av dem blev vänner för livet till mina föräldrar.

Det var förvisso andra tider då, där jag växte upp på landsorten det ska villigt erkännas. Inget internet, inga förorter och droger (annat än alkohol), det fanns inte på kartan.

 

Detta är en gästkrönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Jan Olof Fällman. Är en 78-årig murvel som på fritiden brukar jorden. Tidigare verksam inom SVT, UR, TV4 och Televerket. Känd för Pohlmanväder i Östnytt, filmen Stockholmsnatt även så som krigsreporter på Sri Lanka, numera krönikör i tidningen Speedwayracing.
Jan Olof presenterar sig gärna som diversearbetare i mediasvängen.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.