Veckans värsta
Foto: Heiko Junge / NTB/TT

Tvekar Åkesson fortfarande mellan Biden och Putin?

Av Andreas Magnusson 2022-02-25

I TV-programmet 30 minuter kunde Jimmie Åkesson på en direkt fråga inte svara på om han föredrog Joe Biden framför Vladimir Putin. Tänker han likadant nu efter det ryska angreppet på Ukraina?

I åtskilliga Facebook-inlägg har Björn Ranelid hävdat att det råder krigstillstånd i Sverige. Tänker han likadant nu när det pågår verkligt krig även utanför det egna huvudet?

I högerpopulistiska kretsar är det populärt att hävda att alla som kopplar ihop Sverigedemokraterna med rasism och nazism förminskar verklig rasism och relativiserar nazismens illdåd.

Av någon anledning anser de inte att Åkesson förminskar allvaret i Putins agerande när han jämställer den ryske despoten med en demokratiskt vald president.

Av någon anledning kan samma människor uppskatta Ranelids krigskorrespondens från ett äppellummigt Österlen utan att se hur de verkliga krigens fasor relativiseras när varje ord utsätts för betydelseinflation.

Putin och Ryssland bär ensamt ansvar för det krig som just inletts men kanske hade kriget kunnat undvikas med en klokare avspänningspolitik.

Nato-vurmare och krigshetsare använder den här händelsen till att propagera för svenska militära insatser och medlemskap i Nato.

”Ukraina var inte med i Nato och se hur det gick.”

Putin har givetvis ingen rätt att kräva att länder som Ukraina, Finland och Sverige håller sig utanför Nato, men det är inte särskilt svårt att förstå att om nästan alla länder i närregionen försöker ansluta sig till militäralliansen så trängs Ryssland in i ett hörn.

När en galning trängs in i ett hörn agerar inte galningen alltid rationellt, fredligt, lugnt och sansat. Reaktionen kan inte försvaras, men den kan förstås.

Det bästa Sverige kan göra nu är att i starka ordalag fördöma Rysslands agerande, delta i EU:s ekonomiska sanktioner, stötta Ukraina med ekonomiskt och materiellt bistånd och hålla sig utanför alla militärallianser.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver YouTube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.