Jimmie Åkesson

Behövs det egentligen någon opposition i riksdagen?

Av Börje R P Carlsson 2022-03-17

Varje regering behöver en opposition och ju bättre opposition desto bättre regering men det kräver en seriös opposition vars främsta syfte är att göra något annat än att bara, till varje pris, försöka fälla regeringen.

En god opposition främjar regeringsarbetet och ger de demokratiskt fattade besluten en större bas och starkare grund.

Varje regeringsbeslut, oavsett politisk färg, stärks av en seriös opposition där beslutsunderlaget blir en bra bit över de nödvändiga minimiprocenten. Landet och medborgarnas bästa uppstår inte med automatik av en politisk färgsättning.

Historiskt är inte sossar i opposition fläckfria men under de senaste åren har tyvärr ofoget med proteströstning och hot om anmälan till konstitutionsutskottet ökat markant från högerkanten, mestadels på grund av dumhet och politisk omognad.

I Sverige har vi just nu tyvärr en opposition vars främsta intresse är populism och att till varje pris fälla regeringen. Inte ens oppositionspartiernas egna idéer och förslag är heliga om det går att fälla regeringen.

Dessutom behöver ju oppositionen aldrig stå för sina beslut hur tokigt utfallet än blivit.

Regeringen lägger fram ett budgetförslag men möts av en oppositionsbudget som inte har mycket gemensamt mer än att oppositionen till varje pris vill fälla regeringens.

Detta medför att regeringens budgetförslag förkastas och i stället ska en spretig budget utgöra den budget efter vilket landet ska styras. Det säger sig självt att det blir besvärligt att regera.

I ofredstider och kyliga vinterdagar fyller elproducenterna fickor genom en ökad efterfrågan av el. Krig och elände skapar brist på drivmedel.

En brist som medborgarna solidariskt borde kännas vid men då börjar oppositionen återigen se möjligheter och skapa populism för oppositionens politik.

Nu börjar rena huggsexan när oppositionspartierna bjuder över varandra med hur mycket drivmedelspriserna och elpriserna borde sänkas.

Samma krig och samma elände skapar debatt om Nato. Nu får oppositionen återigen luft under vingarna och den högljuddaste av dem alla, Ulf Kristersson, kräver omedelbar anslutning.

Vingelpettrarna i SD har under sin korta livstid varit motståndare till Nato men ser nu möjligheter att tvinga regeringen att ansluta sig till Nato. Denna kursändring hävdar Åkesson beror på omprövning av tidigare motstånd samt visar SD:s flexibilitet. Fán tro´t.

Klämmer man Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson på pulsen tycks ingen av dem anse att det är läge just nu med ett Natointräde och i varje fall inte om de hade varit statsministrar. Då hade det varit läge att avvakta.

Usch och fy för partier som formar sin politik enbart genom att rösta emot de som i slutändan ska bära ansvaret.

När statsministern hävdar att en Natoanslutning skulle kunna påverka Putin och Ryssland och därigenom påverka säkerhet och stabilitet i hela norra Europa får hon mothugg av oppositionen för att inte våga fatta egna beslut.

Detta påhopp är rent löjligt när man ser hur Nato, EU och många statsledare hukar sig för Putin och inte vågar fatta ett enda beslut som skulle kunna få galenpannan Putin att överreagera.

Jag vill inte att dörren till ett tredje världskrig öppnas bara för att vissa oppositionspolitiker försöker få styrande politiker att fatta beslut som oppositionspolitikerna själva inte vågar stå för, utan de hukar under piskan och häcklar den som är taktisk och försiktig.

Det finns inga vinnare eller förlorare i ett krig där kärnvapen eller kemiska vapen används.

Hur överjävligt det än är just nu så kan det bli värre. Är det värt det bara för att vara stor i käften? Gör något åt situationen i stället och eliminera orsaken.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.