Foto: Mikhail Klimentyev/Sputnik Kreml via AP/TT

Hur blir Putin ihågkommen?

Av Börje R P Carlsson 2022-04-04

Jag läser att kamrat Putin är svårt sjuk i cancer. Detta är en uppgift som skapar många kluvna känslor men inte förvåning. Putin har under några månader sett ut som om han medicinerat hårt. Hans kinder är runda och han ser medicinsvullen ut.

Tänk om det är sant. Många jublar säkert över denna uppgift och ser genom denna diagnos ett slut på kriget i Ukraina, slut på Rysslands storhetstid och kanske rent av en ny era för hela världen.

Själv är jag väldigt kluven och funderar i banor om vad som kommer att hända när Putin avlider.

Trots de tankar och uppfattningar vi i västvärlden har om Putin har han, om jag förstått rätt, en ganska stor del av den ryska befolkningen bakom sig och när han dör kommer han nog att helgonförklaras av dessa.

Ukraina som just nu ligger i krig med Putin och Ryssland kommer nog att drabbas av något som är värre än i dag. Den del av ryssarna som står bakom Putin kommer nog att göra allt för att uppfylla vad de tror att deras Helgon skulle önskat när kriget mot Ukraina inleddes.

Ett Helgon kan nog knappast göra fel eller beslås med lögner och med det kan illa bli mycket värre.

Putins död skulle nog vara välkommen men den måste ske så en helgongloria inte skapas. Om kamrat Putin skulle dö på ett nesligt och föraktfullt sätt skulle nog inte ens kamrat Lavrov kunna ta över med flaggan i topp.

Om Putins död blir långdragen funderar jag på vad som kan hända när denna despot inser att han står i dörren till det rum varifrån ingen återvänder.

Vad har han då att förlora om han trycker på den knapp som utlöser kärnvapenanvändning? Om han idag anses som mindre tillräknelig kan man ju fundera på hur mycket mer otillräknelig han blir när han förstår att hans stund är kommen.

Jag hoppas att Ryssland har ett antal personer med vita rockar som är starka nog att utfärda ett vårdintyg på kamrat Putin. Detta innan han vållat en obotlig skada för resten av världen. I detta vore nog Rysslands oligarker lämpliga bundsförvanter eftersom pengar varken luktar eller smakar.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.