Foto Stefan Jerrevång / TT

Demokratin kontra hets mot folkgrupp

Av Michael Williams 2022-04-17

Danska fascister har nyligen varit på turné i några utvalda städer i Sverige. Det uppskattas tydligen inte på ort och ställe när samhället med öppna ögon och öron väljer att bereda plats för antidemokratiska provokationer.

Polisen har valt att ge skydd och stöd åt fascisterna istället för att utföra sitt grunduppdrag att upprätthålla ordning och se till att lagar åtföljs.

Det är beklämmande när yttrandefrihetsgrundlagen får agera slagträ och ingen, politiker, tjänstemän, journalister problematiserar att vår yttrandefrihet faktiskt kommer med begränsningar.

Hets mot folkgrupp är en sådan begränsning. Vi har även religionsfrihet i Sverige, frihet att utöva och tro, frihet från att utöva och tro. Lagarna gäller även besökare från Danmark.

Danska fascister på besök har rätt till sin religion och rätt till frihet från andras religion. Idén med lagen är att vi ska respektera varandra och leva sida vid sida.

Det brukar faktiskt gå alldeles utmärkt i verkliga livet. Det är ganska enkla lagar och självklara resonemang, men när en dansk fascist söker tillstånd att komma till Sverige och provocera utifrån sin antidemokratiska och intoleranta ideologi, så verkar det gå i baklås hos såväl Polismyndigheten som på högsta politiska nivå. Konsekvenstänkande är då sannerligen inte på modet dessa dagar.

När bilar brinner och polisen får smisk i ”orten”, finns det många olika faktorer att beakta istället för att låta sin islamofobi blomma ut på sociala media och på fikarasten.

Jag hoppas att en kompetent utredning belyser ifall den danska fascisten, som tidigare misslyckats med att uppvigla människor, har tagit hjälp av proffshuliganer, likt de som ställer till bråk när det ska spelas fotboll istället för att njuta av matchen.

Det kan även vara så att människor i ”orten” tröttnar på att utsättas för rasprofilering och att samhället inte ställer upp för dem och deras mänskliga rättigheter.

Självklart är det här även ett tillfälle för unga människor att vädra sitt missnöje och sin frustration. Jag förstår dem. Jag tycker till och med att det är bra att människor säger ifrån när samhället vägrar lyssna.

Karl Poppers ”Det öppna samhället och dess fiender” citeras ofta av människor och rörelser som vill förbjuda obekväma åsikter och antidemokratiska strömningar i samhället.

Det var nog aldrig Poppers avsikt. Poppers idé var att människor och åsikter i första hand skulle stötas mot varandra med rationella argument och i fredlig debatt.

Problemet med Poppers argument är att inte alla skriver under på reglerna. Rationell argumentation och fredlig debatt ligger liksom inte inom ramarna för den fascistiska ideologin.

Därmed faller de mer subtila tankegångarna hos Popper, men det är inte samma sak som att förbjuda allt som skaver.

Ska demokratin och dess spelregler skyddas så är det alltså inte möjligt för demokratin att ge tillstånd till fascistiska provokationer och erbjuda skydd åt människor vars mål är att upplösa demokratin. Det borde vara uppenbart, men uppenbarligen är det inte det trots historiskt facit.

Det måste finnas en gråskala i tanke och handling. På samma sätt som vi har undantag i yttrandefrihetsgrundlagen för ”Hets mot folkgrupp”, som bland annat medför att vi inte medvetet bereder plats för antisemitisk propaganda, kan vi inte ge tillstånd till fascister som vill hetsa mot muslimer.

Det är Polisen och politiken som går i fällan, inte människorna som bor på ort och ställe, fru Statsminister.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Michael Williams är statsvetare, policyanalytiker, ämneslärarstudent, kommunikatör, kapellmästare i rockbandet Violent Divine, förälder och äkta make.
Skriver och debatterar oftast utifrån grön, feministisk grund.
Michael är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.