Vem tillvaratar Natomotståndarnas intressen?

Av Börje R P Carlsson 2022-04-27

Den stora debatten av idag är Sveriges eventuella anslutning till Nato. Läste i tidningen idag, en någon dagsgammal uppgift, så vill 51% av svenskarna att Sverige ska anslutas till Nato. Drygt 30 % vill inte vara med om denna anslutning medan resten säger sig inte veta eller kunna svara på frågan.

Det betyder att det i Sverige inte finns någon betryggande majoritet i frågan som vill att Sverige ska ansluta sig till Nato. Trots det tycks ingen lyssna på nej-sidan och ännu mindre höra rösterna från de som inte vet.

Jag anar att många ja-sägare ser Nato som någon garant för hjälp om ofredstider skulle uppstå och Sverige skulle bli anfallet. Många av dessa ja-sägare kommer nog att bli grymt besvikna om det värsta skulle hända eftersom Nato inte har egna trupper eller vapen utan eventuell hjälp beslutas av de enskilda medlemsländerna.

Det är inte alls säkert att ens några av Nato-länderna är beredda att starta ett storkrig för Sveriges skull.

Men åter till frågan vem tillvaratar nej-sägarna (eller vet ej-rösterna) inför detta dilemma. Kommer dessa Natomotståndares röster överhuvudtaget att redovisas till Nato och hur vägs dessa röster inför Natos beslut om eventuellt medlemskap?

Jag har någonstans läst att Nato kräver i medlemsansökan att det ansökande landet ska ha en stabil majoritet för att få ett medlemskap. Nu finns visserligen en enkel majoritet i riksdagen som är för en anslutning men medborgarna, utanför riksdagen, som säger ja är bara någon procent i majoritet.

De riksdagsmän som idag röstar för en Natoanslutning valdes ju till sitt värv långt innan Natofrågan var så högaktuell och de flesta var då motståndare till Natoanslutning.

All makt ska utgå från folket och efter de förpliktelser som förelåg då. Så hur ser framtiden ut för oss som inte vill gå med i Nato och som vid förra valet röstade efter politikernas löfte?

Dessutom kan det ju ifrågasättas om olika beslut som fattats mitt i en brinnande oroshärd blir de bästa då grunden oftast är oro.

Jag menar att enda skälet till en Natoanslutning är att tala om för Putin att denna fråga är inget som han ska försöka lägga sig i eller styra.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.