Ingmar Bergman. Foto Anders Wiklund /TT

Ingmar Bergman är inskriven i vårt kollektiva minne

Av Vladimir Oravsky 2023-12-01

Hörde på radio en essä skriven och uppläst av en av Sveriges bästa radioproducenter. Han pratade om Friedrich Schillers historiska drama ”Maria Stuart”, mera specifikt om en uppsättning som Ingmar Bergman gjorde på Dramatens lilla scen med Lena Endre och Pernilla August år 1986. Han sa att det var en av de pjäser som mest påverkade hans syn på teaterkonsten.

Jag är inte förvånad, eftersom Bergman påverkade otaliga unga människor med ambitioner att jobba med...

Börja prenumerera för att läsa detta innehåll.

Starta din prenumeration här

Eller logga in på ditt konto nedan:

 

 


   Vladimir Oravsky presenterar sig så här. Är en 76-årig författare, debattör, journalist, filmmanusförfattare, dramatiker, regissör och filmjurymedlem.
Det kanske mest framträdande med Vladimir Oravsky är att han har tur. I allt. Hans pjäser, böcker och dikter har vunnit åtskilliga nationella och internationella priser, av rena turen.
Fast den ofta kräver grundligt och långt förarbete, inbillar han sig. Vladimir Oravsky har skrivit 80 böcker, 30 teaterpjäser, ett tiotal filmmanus och över 5 000 tidnings- och tidskriftsartiklar. Ett urval av hans böcker finns att tillgå här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.