Vi vill dricka till sjöss!

Av Börge Hellström 2012-08-10

Vilken sanslös förstasidesrubrik tänkte jag när jag läste Aftonbladets förstasida. Ett antal kändisar hade skrivit under ett upprop där man krävde att vi skulle ta bort lagen som reglerar så kallad sjöfylla.

Börge Hellström var en gång i tiden en hårdslående buse. Blev sedan en av de elva som startade KRIS.
Idag är han firad deckarförfattare tillsammans med författarkollegan Anders Roslund. Deras böcker är översatta till 33 språk och har fått de flesta priser som går att få.
Den förra boken, Tre sekunder, blir nu Hollywoodfilm.
Den senaste, Två soldater, har blivit en lika stor succé som de tidigare.

Ulf Brunnberg säger i artikeln att: ”Lagstiftarna är glädjedödare, man vill ju kunna ta sig en starköl när man är på sjön”.

Min fråga blir; varför är det så viktigt för undertecknarna att kunna dricka alkohol och köra båt samtidigt? Det måste ju vara vad de menar eftersom lagen säger att du inte får framföra en båt om du har mer än 0,2 promille alkohol i blodet.

Trivselkröka

Dessutom tror jag inte att det handlar om en starköl i båten på sjön när det gäller dessa gossar.

”Man måste kunna få köra båt och samtidigt trivas”, säger Bert-Åke Warg…

Så, att dricka alkohol är att trivas? Eller är det kombinationen köra båt och kröka som ger trivseln?

Jag vet inte hur stora båtar undertecknarna av uppropet har, men jag vet hur lätt olyckor händer på sjön när alkoholen är med i bilden. Ju större båt desto värre olyckor.

Jag skulle dessutom vilja påstå att det är svårare att framföra en båt på sjön i berusat tillstånd än vad det är att framföra en bil i samma tillstånd, eftersom det är fler parametrar som måste tas med i beräkningen vid framförande av en båt än vid bilkörning.

Kunna kröka överallt

Varför är nu detta så viktigt för undertecknarna, frågade jag mig? Kan det vara så att alkoholen är viktigare för dem än allt annat?

Kan det vara så att de vill kunna kröka överallt utan några inskränkningar?

Kan det vara så att det är själva alkoholintaget – inte båten eller havet – som är deras definition av frihet?

Kan det vara så att de inte vill ha några konsekvenser av sitt drickande? Nya sjöfyllerilagen har ju gjort så att de inte längre kan/får kröka i sin båt på sjön.

Tre konkreta förslag

Jag har tre förslag till dessa undertecknare i ett godhjärtat försök att göra deras liv lite lättare:

  1. Kör ut båten till Sandhamn, Möja eller någon annan liten ö i Östersjön eller Västerhavet, ankra upp (eller gå i gästhamn),  hoppa i land och lasta ur. Sätt igång och sup skallen i bitar. Njut när ni känner friheten rinna genom era strupar. Sov ruset av er, kontrollera promillehalten i blodet och drick mycket vatten när ni kör hem båten.
  2. Den där starkölen kan ni byta ut mot en alkoholfri öl. Smakar precis likadant och slår dessutom inte av sig lika fort som starköl.
  3. Det finns bra alkohol-/drogterapeuter och bra alkoholläkare i Sverige. Sök hjälp!

Att det kan vara så viktigt för någon att utsätta andra människor för en eskalerande fara genom att dricka på sjön handlar för mig om något annat än frihetstörst och lagstiftar-förakt. Det är ett tecken på självupptagenhet och människoförakt.

Jag kan också tycka att Sverige många gånger är en förmyndardiktatur men inte när det gäller nya sjöfyllerilagen.

Den är bra!

Den räddar liv!

Många liv!

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.