Dags att flytta till ett nytt fängelse

Av Ricard A R Nilsson 2015-01-14

Efter mindre än ett år på Kirseberg så är det dags för mig att dra vidare. Denna gång till anstalten Skänninge. Min närvaro här och mitt ifrågasättande av alla besynnerliga regler har sannolikt irriterat många av vakterna, förhoppningsvis har jag lyckats åstadkomma en bestående förändring.

Ricard A R Nilsson har varit med från Para§rafs första dag, som skribent och bloggare. Han är dömd till livstids fängelse för mord och är inne på sitt femtonde år bakom murarna.

Under de här åren har han hunnit beta av ett antal fil kand och fil mag, och är idag kriminalvårdens högst utbildade, generaldirektören inräknad.

Därtill har han skrivit två deckare ihop med författarkollegan Pierre Larancuent, Män utan nåd och Med döden som skugga. I februari släppte han boken En livstidsdömds dagbok, där han berättar om det hårda livet i fängelse.

Han bloggar numer här:
www.nilsson-larancuent.com

Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard A R Nilsson skriver sina krönikor inifrån fängelsevärlden.

   Den 18 december 2013 kom jag till Kirseberg och fick en chock över hur gammalt och slitet det var, samt den tyranni som jag tyckte var rådande på avdelning A5, där min initiala placering var. Efter att ha kommit ifrån A5, som var en mottagningsavdelning, och blivit förflyttad två våningar upp i huset till A2, kändes det aningen bättre. Ändå kvarstod känslan av att befinna sig på den anstalt som Gud glömde.

   Jag bidade min tid och antecknade allt som hände. En och annan av mina krönikor här hos Para§raf har skrapat på ytan och visat en del av de många konstigheterna. Slutligen, för inte alls länge sedan sammanställde jag alla mina iakttagelser i en omfattande anmälan till Justitiekanslern med skadeståndskrav i miljonklassen, vad den utmynnar i får tiden utvisa.

   För egen del ser jag nu framemot att komma härifrån. Den stundande renoveringen av Kirseberg som föranleder min och alla andras förflyttningar från denna 100-åriga institution, är välbehövlig. Jag är dock tveksam till att man planerat spendera omkring 700 miljoner kronor för att modernisera detta gamla fängelse, istället bör ett nytt byggas. Med tanke på allt som behöver göras här, så är nog kostnaden inte orimligt högre att bygga nytt någonstans ute på den skånska slätten. Dessutom behövs det en ny och större anstalt här i södra Sverige, alltför många som hamnar i fängelse tvingas sitta långt från sina familjer eftersom det inte finns en lämplig placering härnere.

   Vad är då mina förväntningar inför denna flytt? Det viktigaste är som vanligt att jag tillåts fortsätta studera och skriva eftersom den sysselsättningen ger mig en framtida grund att stå på. Alla experter som bedömt mig de senaste åren är överens om att mina studier, mitt författande och det journalistiska skrivandet är den bästa rehabiliteringen för mig. Förhoppningsvis kommer även beslutsfattarna på Skänninge att vara av samma åsikt.

   Jag ser fram emot att vända blad och komma till en ny anstalt. För även om det fortfarande återstår några år av mitt straff, så börjar det sakta närma sig slutet. År 2015 tror jag kommer att bli ett bra år för mig. Med lite tur kommer permissioner på egen hand äntligen att beviljas. Minst en ny bok kommer jag att få publicerad. Dessutom längtar jag efter att få träffa min systerdotter för första gången, hon föddes för snart ett år sedan och än har möjligheten att träffa henne inte getts mig. Det är alltså med hoppfullhet och viss tillfredsställelse över vad jag åstadkommit här på Kirseberg, som jag sätter mig i en av Kriminalvårdens transportbilar och åker in i framtiden.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.