Fångar som publicerat böcker friges tidigare

Av Ricard A R Nilsson 2015-12-10

Sitter man i fängelse så kan tider som ska avtjänas reduceras genom att man skriver och ger ut böcker. För varje publicering förkortas nämligen straffet med 30 dagar.

   För mig som är både författare och fånge, så är lagen om att man kan få en månads strafflindring för varje bok som skrivs, guld värd. För min del hade det så här långt inneburit 4 månaders förkortning av min verkställighet, när jag väl får tidsbestämt det vill säga. Tyvärr är det inte i Sverige denna lag finns, utan i Rumänien. Men den har fått mycket kritik.

   Lagen har enligt Publishing Perspectives inneburit att många rika fångar har börjat ge ut flertalet böcker. Att det är just förmögna intagna som visar sina litterära framfötter, beror på att flera har anställt spökskrivare för att få sina straff sänkta. Som exempel kan nämnas den före detta premiärministern Adrian Nastafe, som gett ut flera böcker. Problemet är att många av böckerna inte finns tillgängliga i Rumäniens största bokhandel.

   Detta misstänkta missbruk av den kontroversiella lagen, har lett till att den rumänska korruptionsmyndigheten har börjat titta närmare på de böcker som skrivs i fängelse. Syftet verkar vara att uppmuntra intagna att sysselsätta sig med något vettigt och få dom att utveckla sig, vilket knappast sker ifall någon anlitas för att skriva.

   Själva lagen tycker jag är en superb idé, många motiveras nog att skriva när strafflindring ligger i potten. Samtidigt har nog många även fått en förbättrad självkänsla. Av egen erfarenhet vet jag att författande får en att tänka till och utvecklas som person. Problemet som uppstått i Rumänien kan lätt lösas genom att en förutsättning för nedsatt strafftid ska vara att boken finns tillgänglig för köp och att den är egenförfattad. Kanske skulle man kunna införa samma lag i Sverige? Detta är något jag tycker kulturminister Alice Bah Kuhnke och justitieminister Morgan Johansson kan ta tag i.

 

 


   Ricard A R Nilsson har varit med som skribent från Para§rafs första dag. Han är dömd till livstids fängelse för mord och är inne på sitt sjuttonde år bakom murarna.

Under de här åren har han hunnit beta av ett antal fil kand och fil mag, och är idag Kriminalvårdens högst utbildade, generaldirektören inräknad.

Därtill har han skrivit två deckare ihop med författarkollegan Pierre Larancuent, Män utan nåd och Med döden som skugga. Ricard har även släppt böckerna En livstidsdömds dagbok och Under Kriminalvårdens grönrandiga påslakan. I dessa skildrar han det brutala fängelselivet.

Han bloggar numer här:

http://www.nilsson-larancuent.com/ricards-blogg/

Och twittrar här:

twitter.com/BakomGaller

Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard A R Nilsson skriver sina krönikor inifrån fängelsevärlden.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.