Dags för en andra chans

Av Ricard A R Nilsson 2016-02-29

Efter 16 år och 5 månader ansöker jag nu om att få mitt straff tidsbestämt. Jag hoppas det är dags för mig att få en andra chans. Vissa hävdar att "såna" som jag inte förtjänar en andra chans. Jag både förstår och respekterar deras åsikt – även om det är svårt att hålla med.

   Mitt brott är förkastligt och kan aldrig göras ogjort, samtidigt har jag förändrats och kan bidra till samhället om bara möjligheten ges. Dessutom säger juristen inom mig att svensk lag inte föreskriver att ett livstidsstraff ska vara ända tills man dör. Frågan kan ju då ställas varför det heter livstid, men det är en helt annan diskussion.

   Nu ser den rättsliga regleringen ut som den gör och jag för min del är tacksam. Sverige är i grunden ett tolerant samhälle – trots att många politiska beslut de senaste månaderna tyder på motsatsen 888 – och det är denna tolerans som förhoppningsvis ger mig min andra chans.

   Jag hoppas på att få omvandlat till någonstans i intervallet 27-30 år, då friges jag efter att ha avtjänat 18-20 år enligt tvåtredjedelsregeln. Återigen är det juristen inom mig som gör en bedömning. Trettio år är nämligen den längsta tid som Högsta domstolen har fastställt ska gälla så länge risken för återfall inte är hög, i de fallen kan ett livstidsstraff faktiskt vara tills döden en friger.

   Det är aldrig bra att gå händelserna i förväg, men naturligtvis väcks ett hopp inom mig om att jag inom en inte alltför avlägsen framtid kan återfå friheten. Min att-göra-lista är fullspäckad. Förutom det självklara som att umgås med familj och vänner, längtar jag efter att resa. Det finns även ett antal serier som jag vill se, bland annat ”Breaking Bad” och ”House of Cards”.

   Att gå på bio är också något att se fram emot. Men mest av allt finns en längtan att umgås med det motsatta könet. Alla år av nästan uteslutande testosterons, machoinriktat umgänge med fångar som ofta vill försvara sin plats i fängelsehierarkin, har blivit tröttsamt. Kvinnliga influenser och fägring är något som jag verkligen vill ha och behöver i mitt dagliga liv.

   Det är mycket annat som också finns på min önskelista. En hel del goda gärningar är inplanerade. För är det en sak som är säker, så är det att jag under resten av mitt liv måste inrikta mig på att återbetala så stor del som möjligt av min själsliga och samhälleliga skuld som aldrig kommer att kunna regleras i sin helhet.

 

Ricard Nilssons ansökan om tidsbestämt straff biläggs nedan.

Ansökan omvandling

 


   Ricard A R Nilsson har varit med som skribent från Para§rafs första dag. Han är dömd till livstids fängelse för mord och är inne på sitt sjuttonde år bakom murarna.

Under de här åren har han hunnit beta av ett antal fil kand och fil mag, och är idag Kriminalvårdens högst utbildade, generaldirektören inräknad.

Därtill har han skrivit två deckare ihop med författarkollegan Pierre Larancuent, Män utan nåd och Med döden som skugga. Ricard har även släppt böckerna En livstidsdömds dagbok och Under Kriminalvårdens grönrandiga påslakan. I dessa skildrar han det brutala fängelselivet.

Han bloggar numer här:

http://www.nilsson-larancuent.com/ricards-blogg/

Och twittrar här:

twitter.com/BakomGaller

Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard A R Nilsson skriver sina krönikor inifrån fängelsevärlden.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.