Min vän friges efter 34 år

Av Ricard A R Nilsson 2016-06-01

Leif Axmyr fick sitt livstidsstraff omvandlat till 51 år. Enligt 2/3 regeln friges han i juni efter 34 år i fängsligt förvar. Men Leif är inte bara en dömd brottsling, han är även min vän.

   Ingen fånge har suttit längre tid i svenskt fängelse än Leif Axmyr. Efter ett dubbelmord i början av 1980-talet där ena offret var tidigare finansminister Allan Larssons styvson dömdes Myris – som vi vänner kallar honom – till livstids fängelse. Men det är inte brottslingen jag här tänker ägna tid åt, utan människan bakom kvällstidningarnas löpsedlar.

   Jag träffade Myris i slutet på 2000-talet på anstalten Kumlas dåvarande långtidsavdelning. För att ens kunna placeras där så krävdes en strafftid på minst tio år. Vi var 31 fångar som kunde umgås. Det var en hel del kända (eller snarare ökända) intagna, bland andra John ”Lasermannen” Ausonius och Jackie Arklöv.

   Där mötte jag Myris för första gången, hans rykte hade dock föregått honom. Och allt talade för en fånge av den gamla skolan, där heder och respekt styrde tillvaron. Men han hade även ett rykte om att kunna ta för sig med knytnävarna. Att backa från en konfrontation var det aldrig tal om, något som vid mer än ett tillfälle har skapat problem för honom.

   Det som förvånade mig mest när vi träffades var hur ung Leif såg ut att vara, trots att han då närmade sig sextio så hade jag snarare gissat på en ålder omkring 45. Ett levande bevis på att fängelsestraff kan ha en konserverande effekt.

   Här på min nuvarande avdelning sitter Håkan, en vän till Myris. De träffades 1974 på anstalten Kumla och har sedan dess stött ihop vid ett flertal tillfällen, både innanför och utanför murarna. Håkan berättade om en gång när han och Leif satt på Kumlabunkern för drygt 30 år sedan. De hade planerat att rymma och en besökare hade smugglat in sprängdeg.

   Allt var klart ända tills vakter hittade omslagspapperet där det stod Dynamex. Det blev naturligtvis stort säkerhetspådrag, vilket ledde till att rymningsplanerna gick om intet. Här visade Myris sin starka heder, han var noga med att besökaren som smugglat in sprängdegen skulle skyddas så mycket som möjligt. I slutändan fick hen bara böter för sin medverkan.

   Nu, över ett decennium efter vårt första möte är det dags för Myris att friges. Trots att jag själv avtjänat över 16 år så kan jag inte ens föreställa mig hur han känner sig efter att ha suttit mer än dubbla tiden. Mycket har förändrats sedan livstidsdomen föll mot honom för drygt tre årtionden sedan; mobiler och internet har exempelvis blivit en integrerad del av vardagslivet och bara det kan vara nog så skrämmande.

   Värst av allt är att Kriminalvården inte gett Leif någon bra utslussning, i praktiken ingen alls. Han erbjöds bara ett par, tre månaders utslussningsåtgärd.

   Övernattningspermissioner fick han i ett extremt sent skede med tanke på den långa tid som fängelset utgjort hans enda värld. Att Kriminalvården inte gett ett större stöd är skamligt men jag är övertygad om att det kommer att gå bra för min vän. Få människor hade överlevt den skärseld som Myris genomgått. Nu får han äntligen friheten åter och jag önskar honom ett långt och fridfullt liv. Det förtjänar han.

 


   Ricard A R Nilsson har varit med som skribent från Para§rafs första dag. Han är dömd till livstids fängelse för mord och är inne på sitt sjuttonde år bakom murarna.

Under de här åren har han hunnit beta av ett antal fil kand och fil mag, och är idag Kriminalvårdens högst utbildade, generaldirektören inräknad.

Därtill har han skrivit två deckare ihop med författarkollegan Pierre Larancuent, Män utan nåd och Med döden som skugga. Ricard har även släppt böckerna En livstidsdömds dagbok och Under Kriminalvårdens grönrandiga påslakan. I dessa skildrar han det brutala fängelselivet.

Han bloggar numer här:

http://www.nilsson-larancuent.com/ricards-blogg/

Och twittrar här:

twitter.com/BakomGaller

Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard A R Nilsson skriver sina krönikor inifrån fängelsevärlden.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.