Har IQ-kraven för poliserna redan sänkts?

Av Börje R P Carlsson 2017-01-02

Läste i bladet om Lotta från Uppsala, som lider av svår epilepsi. Sjukdomen gör att hon är förtidspensionerad. "Jag får en ovanlig typ av anfall, gående anfall. Jag faller inte ihop utan i stället kan jag springa runt utan att veta vad jag gör. Jag är helt borta under anfallen", säger hon.

   Den 22 december satt hon och drack kaffe på perrongen på Resecentrum i Uppsala.

– Då fick jag plötsligt en grand mal, en superkramp. Allt gick så fort. Jag hann bara vända mig till en tjej som satt bredvid och säga: ”Hjälp, jag kommer få ett epilepsianfall”.

   Lottas nästa minne är att hon vaknar upp, handbojad i ett rum med vakter.

– Kanske blev jag aggressiv, kanske sprattlade jag. Det kan bli så efter ett anfall, säger hon.

   Lotta berättar att hon var förvirrad och omtumlad.

– Det kom två poliser. Jag sa att jag har epilepsi och att jag hade fått ett anfall och bad om hjälp. Jag bad dem ringa sjukhuset eller min mamma. Jag bad dem kolla i väskan där jag hade mediciner. Men de lyssnade inte. De struntade i att jag hade ett anfall, säger hon.

– Polisen skrek åt mig att hålla käften. En polis slängde ner mig på marken. Jag tänkte: Det här är inte möjligt. Min morfar var polis, man gör inte så här.

   Sedan kördes Lotta till en mack där hon lämnades.

– Jag fick panik. Jag är förvirrad efter ett anfall. Det är farligt att lämna mig på gatan så där, säger hon.

– Jag kan förstå att dom trodde att jag var galen. Jag kan bete mig konstigt när jag får anfall. Men när jag sen säger att jag har epilepsi och ber om hjälp, då måste de hjälpa mig och inte sätta handfängsel på mig, trycka ner mig i marken och dumpa mig.

   Lotta berättar att hon mår dåligt efter händelsen. Polisen har anmälts och ärendet har skickats till Särskilda åklagarkammaren där åklagaren i dag beslutade att inte inleda någon förundersökning.

– Jag har bett vårt kansli göra en anmälan mot ordningsvakterna i stället. Det kvinnan anmäler är att hon har blivit bojad och det gjorde vakterna. När de träffar henne uppträder hon förvirrat och aggressivt. De kallar på polis som kör henne till en bensinmack. Och där har hon släppts. Hon säger att hon har epilepsi. Men så här blev det. Jag har svårt att se att poliserna ska ha gjort något. Varför poliserna skulle slänga henne i marken verkar egendomligt. Kanske har hon blandat ihop ordningsvakterna med poliserna, säger åklagare Mats Ericsson.

   – Borde poliserna ha agerat annorlunda?

– Man kan alltid tycka att de skulle ha gjort något annorlunda, men jag vet inte vad. Jag har svårt att se att detta är något de skulle bli straffade för, säger Mats Ericsson.

   Vilken söt berättelse. En sjuk kvinna, två imbecilla väktare, två poliser med alltför lågt IQ och en åklagare som var sjuk den dagen. Vilken dag? Den dag då vår Herre delade ut hjärnorna?

   ”Vad har poliserna gjort för fel?” frågar åklagaren. Till att börja med får man vara glad om dessa poliser inte knäcker extra som ambulansförare för om de kör en sjuk människa till en bensinstation vågar jag inte tänka på vart de skulle köra en skadad och blödande människa.

   Särskilda åklagarkammaren är Sveriges just nu största skämt. De arbetar efter två paragrafer. §1 Polisen gör alltid rätt. § 2. Om polisen gör fel gäller §1. Det betyder att de inte kan delge en polis en brottsmisstanke eftersom Polisen alltid har rätt.

   Jag skulle vilja att denna åklagare utvecklade sitt resonemang och redogör för det lagstöd som ger poliserna rätt att skjutsa en sjuk människa till en bensinstation?

   Om två imbecilla vakter bojat en sjuk kvinna så hade nog vilken normalt funtad polis som helst överprövat detta och sett till att ta bort bojorna och hjälpt kvinnan komma under vård.

   Jag vill att åklagaren utvecklar med vilken rätt en polis kastar en bojad sjuk människa i backen. Enligt allt vad jag har lärt mig är detta misshandel och med minsta otur grov misshandel. Skyll nu inte allt på vakterna för den sjuka kvinnans redogörelse verkar, trots epilepsianfallet, bättre och klarare än åklagarens. Den är den här typen av väktare, poliser och åklagare som ger rättsväsendet dåligt rykte.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.