Vill inte regeringen stöta sig med Sverigedemokraterna?

Av Dick Sundevall 2017-01-28

I fredags publicerades en debattartikel i Svenska Dagbladet, som var undertecknad av Sveriges statsminister Stefan Löfven och kulturminister Alice Bah Kunke. Den handlade om rasismen i Sverige och hur den ska bekämpas. Men när man preciserade denna rasism var det med orden: ”Rasism, antisemitism, antiziganism, hat mot HBTQ-personer och fördomar mot personer med funktionsnedsättning är fortfarande en levande farsot.” Varför fanns inte det största problemet preciserat i texten, rasismen som riktas mot muslimer?

   Ett av de största riksdagspartierna, Sverigedemokraterna, utesluter medlemmar som hetsar mot judar. Vilket naturligtvis är bra. Men samtidigt är det mer än tillåtet inom det partiet att hetsa mot muslimer. Det är till och med något av SD:s livsnerv.

   Undersökningar visar att det största problemet vad gäller rasism i Sverige idag är den rasism som riktas mot just muslimer. Så varför finns inte det preciserat i artikeln?

   Men ”rasism” nämns ju och det ryms inom det begreppet, kanske någon invänder. Men det gör även antisemitism och antiziganism – men den rasismen preciseras i artikeln.

   Artikeln är både publicerad i Svenska Dagbladet och på regeringens hemsida, se länk nedan. Och är alltså undertecknad av såväl landets statsminister som kulturministern. Därmed utgör den definitivt inget snabbt ihopslängt slarvjobb. Den är tvärtom noggrant genomtänkt och genomgången ner till sista kommatecken.

   Det finns alltså en anledning till att rasism riktad mot muslimer inte preciseras i artikeln. Jag kan – tyvärr – bara tänka mig två skäl till det:

   Antingen att man inte vill stöta sig med Sverigedemokraterna och deras väljare.

   Eller att man från regeringens sida inte tycker att rasism riktad mot muslimer är så mycket att orda om. Utan att det är något som man får leva med.

   Att noga välja ut vilken rasism man vänder sig mot, och inte nämna den dominerande rasismen, den som riktas mot muslimer – det har faktiskt rasistiska undertoner. Alternativt handlar det om taktiskt politiskt röstfiske av värsta sorten.

 

Regeringens debattartikeln i sin helhet finns att ta del av här.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och flera tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.