Börge Hellström är död

Av Dick Sundevall 2017-02-17

En av Para§rafs fasta krönikörer, Börge Hellström, är död. Börge kan beskrivas med två ord, glädje och solidaritet. Han var en solidariskt person som alltid ställde upp för de utsatta. Antingen de satt i fängelse eller hade problem med narkotika eller alkohol. Och mitt i allt fanns alltid glädjen och skrattet som han delade med sig av

   Första gången Börge och jag träffades var för 20 år sedan när han och några andra hade kommit på idén att starta KRIS – Kriminellas Revansch I Samhället.   

   Vi lärde känna varandra och några år senare ringde han en dag och sa:

– Häng med på ett AA-möte Dick, så får du vara med om något du aldrig glömmer.

   Ja, det blev oförglömligt. Har följt med andra efter det för att stödja dem på AA- eller NA-möten. Och alltid kommit ut på gatan upplyft efteråt.

   Kommer inte ihåg hur många år som Börge vid den tiden hade varit nykter men solidariskt fortsatte han att gå på AA-mötena för att uppmuntra och stödja dem som nyligen hade slutat dricka.

   Åren gick och vi höll kontakt. Hängde med honom upp till hans föräldrar en gång och förstod därmed var den snabba vassa repliken och humorn kommit ifrån. Några år senare ville han att jag skulle läsa ett bokmanus och komma med synpunkter. Det var ett första utkast till Börges och Anders Roslund första deckare Odjuret.

   Jag läste och hamnade i ett problem som jag inte riktigt kunde hantera. Manuset var nämligen riktigt dåligt och jag ville inte slå ner på ett första försök att skriva en bok. Så jag slingrade mig när Börge ringde och sa att jag inte hunnit läsa färdigt.

   När boken sedan kom ut var den ordentligt omarbetad och väldigt bra. Ruggigt bra. Då berättade jag för Börge att jag ljugit för honom om det där första utkastet. Och varför. Han skrattade gott och svarade:

– Ja, det var verkligen riktigt uselt.

   Sedan kom bok efter bok som sålde i stora upplagor och fick både svenska och internationella priser. När duon skrev som bäst på boken Tre sekunder, ringde Börge en dag och berättade att han och Anders hade träffat den avskedade kriminalkommissarien Olle Liljegren, som en del av arbetet med den research de gjorde för boken:

– Dick, du borde träffa den där Liljegren, sa Börge. Han har väldigt mycket att berätta som inte kommit fram tidigare.

   Det resulterade i att jag träffade Olle Liljegren, vilket i sin tur ledde till tre års arbete med böckerna Hanteraren och Peter Rätz – nio år som undercoveragent.

   När vi körde igång med Magasinet Para§raf några år senare var Börge en av de första vi kontaktade, för att fråga om han vill skriva krönikor för oss:

– Men du får inget betalt, sa jag. Ingen får betalt innan det börjar rulla in pengar, för vi tänker inte ta några banklån.

– Kunde väl tänka mig det, svarade Börge skrattande.

   Därmed blev han en av Para§rafs första fasta krönikörer. Kommer att sakna hans mejl eller sms där det ofta stod något i stil med: ”Har en idé till en ny krönika. Slår en signal de närmaste dagarna”. Kommer att sakna telefonsamtalen och mötena än mer.

   Börge blev bara 59 år. Cancern tog hans liv. Den sista tiden ringde han då och då, de dagar när inte cellgifterna och andra behandlingar helt hade slagit ut honom. Alltid lika optimistisk sa han:

– Jag tänker f-n inte ge mig. Jag ska vinna den här striden också.

   Men till slut gick det inte. De 59 år du fick Börge, var allt för kort tid. Men du hann med att göra mer gott för andra människor än de flesta hinner med under ett långt liv. Kommer att sakna ditt skratt, din vassa snabba replik och din genuina solidaritet.

Vila i frid min vän.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.