Fångarnas fem favorit-Tv-program

Av Ricard A R Nilsson 2017-02-22

Att TV är en viktig del av livet i fängelse är ingen nyhet. Men vad tittar de intagna på? Här listar jag de fem mest populära programmen, ett par kommer säkert att överraska. Fängelselivet innebär inlåsning halva dygnet, i alla fall på anstalter av säkerhetsklass 1 och 2. Vad gör man under dessa tolv timmar? Förutom att sova, så spelar TV:n en central roll för intagna när de ska fördriva tiden.

   Jag har på ett helt ovetenskapligt sätt frågat alla medfångar i min omgivning, både här på anstalten och via brev, vad de tycker om att titta på. Förutom generella svar som filmer, så listar jag här de fem mest populära programmen som får tiden i en trång cell att gå fortare.

Plats 5: Paradise Hotel

   Ja, naturligtvis är det alla lättklädda tjejer som lockar.

Plats 4: Keeping up with the Kardashians

   Även här är det snygga kvinnor som drar till sig fångarnas uppmärksamhet, kombinerat med en fascination över kändisarnas lyxliv. Tyvärr måste det erkännas att även jag har klanen Kardashian som ett ”guilty pleasure”. Inte ens med alla mina universitetsexamina är jag bildad nog att motstå lockelsen av att följa alla deras skandaler.

Plats 3: The Big Bang Theory

   USA:s mest populära komediserie får även mig och övriga intagna på landets anstalter att dra på smilbanden. Det autistiska geniet Sheldon Cooper är allas vår favorit.

Plats 2: Förväxlingen

   Denna turkiska dramaserie har av skäl som jag personligen inte förstår, blivit omåttligt populär bakom taggtråden. Även i breven jag får från kvinnoanstalterna visar det sig att denna serie står högt i kurs.

Plats 1: Dokumentärer och naturprogram

   Det är alltså inte kriminalserier eller liknande som lockar störst fångpublik (även om Veckans brott med Leif GW Persson hamnade på en ärbar sjätte plats). Nej, verkligheten och kanske en törst efter kunskap, får flest fångar att bänka sig framför Tv:n. Kunskapskanalen, och på vissa anstalter Discovery Channel, sänder de program som är favoriter. Detta kan vara värt att komma ihåg nästa gång kvällstidningarna hävdar att intagna inte är annat än farliga monster. Rimligen visar min lista på en mer nyanserad och mänsklig bilad av oss interner.

 


   Ricard A R Nilsson har varit med som skribent från Para§rafs första dag. Han är dömd till livstids fängelse för mord och är inne på sitt artonde år bakom murarna.

Under de här åren har han hunnit beta av ett antal fil kand och fil mag, och är idag Kriminalvårdens högst utbildade, generaldirektören inräknad.

Därtill har han skrivit två deckare ihop med författarkollegan Pierre Larancuent, Män utan nåd och Med döden som skugga. Ricard har även släppt böckerna En livstidsdömds dagbok och Under Kriminalvårdens grönrandiga påslakan. I dessa skildrar han det brutala fängelselivet.

Han bloggar numer här:

http://www.nilsson-larancuent.com/ricards-blogg/

Och twittrar här:

twitter.com/BakomGaller

Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard A R Nilsson skriver sina krönikor inifrån fängelsevärlden.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.