Fattiga pensionärer och rika som fuskar

Av Börje R P Carlsson 2017-06-03

Jag läser om en kvinna som efter 45 års hårt arbete får en pension på 13 300 kronor, netto, per månad. Trots detta går hon inte back utan vid senaste pensionsutbetalningen hade hon 12 kronor och 12 öre över från pensionen månaden innan. Dessa uppgifter ska hon nog vara försiktig med för annars kan statsmakterna se att det finns utrymme för en sänkning av pensionen.

   Två miljoner pensionärer som får 12 kronor mindre per månad skulle ge statskassan 288 miljoner om året. Så var försiktig med att berätta om eventuellt överskott.

   Det positiva med kvinnans pension, eller min som är något liknande, är att vi förmodligen inte kommer att dö av vällevnadssjukdomar. Vi kommer förhoppningsvis att bli betydligt äldre än alla dessa rika svenskar, de tusen rikaste, som sitter med sina förmögenheter i det fördolda på olika konton i olika skatteparadis.

   Jag undrar alltid över hur alla dessa giriga människor resonerar. Kan man äta sig mer än mätt? Vad är det som driver dem? Har de fått utfästelse om evigt liv? Varför mygla, spara och snåla bara för att få fler nollor på saldosidan i ett skatteparadis? Hur tar de med sig sina förmögenheter till andra sidan? Jag förstår inte men skulle gärna vilja veta vad som driver dessa människor.

   De tusen rikaste undanhåller 32 procent av sina tillgångar för beskattning. Det är en oerhörd massa pengar som är näst intill oanvändbara. Eller kanske generaldirektör Hansson eller någon annan ännu inte avskedad, på Skatteverket, kan meddela dessa skattesmitare när det är dags för en självrättelse.

För övrigt anser jag – om något helt annat…

   När jag för några månader sedan föreslog att världen skulle försöka isolera USA, visste jag att detta kanske inte var möjligt och det fick jag också reda på i de kommentarer som skapades.

   Trots det vidhåller jag att övriga världen måste reagera på att, ett av världens rikaste och mest miljöförstörande, länder styrs av en despotisk och naiv gentleman som mentalt tycks ha blivit kvar i 10-12-årsåldern. Hans omdömeslöshet och mentala status verkar vara i klass med Nord-Koreas Kim Jong-Un

   Mitt förslag om isolering bedömdes som omöjligt men nu börjar det se ut som om Trump tänker fixa denna isolering från sitt håll. När han tror att klimatet just nu genomgår naturliga förändringar och drar sig ur Paris-avtalet så sällar han sig till Syrien och Nicaragua. Denna trio är de enda som inte skrivit under eller ratificerat Paris-avtalet.

   Trump hävdar, trots att USA historiskt sett är jordens största miljöbov, att avtalet är för ekonomiskt betungande för USA. Nu har Trump således påbörjat den isolering som jag föreslog. Trump har genom sitt agerande fjärmat USA från övriga världen, abdikerat USA som världens ledande nation och visat övriga världen vad ett avtal med USA och amerikanska företag är värt.

   Nu har han lämnat fältet öppet för en ny världsordning. Redan har EU genom Angela Merkel och Kina genom Li Keqiang på ett möte i Berlin uttalat sitt stöd för Parisavtalet och att detta ska fullföljas med eller utan USA. Så kanske min föreslagna isolering av USA inte var helt fel.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.