Ny minister men samma dåliga polisorganisation

Av Börje R P Carlsson 2017-08-09

När nu Ygeman lämnat sin ministerpost ska polisen återigen handläggas direkt av justitieminister Morgan Johansson. Det kommer nog inte att göra någon större skillnad för poliserna – och än mindre för allmänheten.

   Medan den förre ministern lovade satsningar på att antalet poliser skall öka dramatiskt lovar nu den nye, Morgan Johansson, att denna satsning skall fullföljas och dessutom skall polisens resurser satsas på att sätta stopp för och sätta fast de bostadstjuvar som åker runt och gör inbrott.

   Allt låter så bra och självklart men inte ett ord om hur det ska genomföras eller varifrån poliserna/resurserna skall tas. Det är besvärande med alla dessa löften som tydligen likt manna från himlen skall uppfyllas.

   Noa (nationella operativa avdelningen) har nu tagit fram statistik på förövarna och kommit fram till att hälften av alla de tjuvar som begår bostadsinbrott kommer från Östeuropa, men även från länder på Balkan, i Baltikum och i Sydamerika.

Internationella brottsnätverk håller på att bygga upp en infrastruktur för bostadsinbrott i Sverige

   Det skriver polisens underrättelsetjänst i en ny rapport som SVT Nyheter tagit del av. Redan idag uppskattas de begå upp till hälften av alla anmälda bostadsinbrott i landet, och polisen spår en ökning.

– Under sju år har vi förfinat våra verktyg för att skilja ut typiska mönster i de här brottsserierna. Nu har vi så mycket säkerhet att vi tycker vi kan gå ut och skriva de här rapporterna och påstå att de ligger bakom upp till hälften av alla anmälda bostadsinbrott i Sverige, säger Stefan Pettersson, inriktningsansvarig för internationella brottsnätverk vid polisens underrättelseenhet.

   Att under sju år ha förfinat sina verktyg för att urskilja typiska mönster i den här typen av brott låter som ”ljuv musik” i mina öron. Här måste dock mycket gissningar och pokulerande ha använts för med en uppklarningsprocent under fyra procent blir i alla fall jag fundersam över hur mycket substans det finns i siffrorna.

   Att under sju år ha förfinat något som hittills inte gett något som helst mätbart resultat kallar jag snömos. Under dessa 7 år har ungefär 140 000 bostadsinbrott skett. Under samma tid har ungefär 3-4 tusen bostadsinbrott klarats upp. Ska bli spännande att se vad de förfinade verktygen kommer att ge för framtiden.

   Bostadsinbrotten skall det satsas på även om denna brottskategori bara utgör cirka två procent av de anmälda brotten. Denna typ av brott får oftast de mest långtgående och förödande konsekvenserna för de utsatta och därför är satsningen riktig.

   Dock tror jag inte på Noas resultat och siffror och detta av flera skäl:

   För det första: har jag efter en helt egen, ovetenskaplig undersökning, kommit fram till att det är skrämmande få bostadsinbrott som blir tekniskt undersökta. Hur man genom de ”förfinade verktygen”, kan knyta ihop olika brott utan teknisk undersökning förefaller mig ogörligt.

   Det ser i mina ögon ut som om ett summariskt MO (modus operandi) utgör grunden till det förfinade slutresultatet. Sättet att ta sig in i en bostad varierar inte i alltför hög grad. Att använda slunga har inhemska bostadstjuvar gjort i decennier. Att krossa ett fönster eller bryta altan- eller balkongdörr är inte heller helt unikt.

   Tvärtom, det är nog de vanligaste sätten att bereda sig tillträde till någons bostad. Att bara stjäla det som är lätt att bära med sig eller att omsätta har inhemska tjuvar också gjort i decennier. De föremål som anses oförklarliga att någon tjuv velat släpa med sig kan nog hänskjutas till någon påtänd narkoman som tappat verklighetsförankringen.

   För det andra: Noa har säkert rätt i att många bostadsinbrott sker av hitresta ligor men att hälften av brotten görs av dessa tillresta tjuvar låter som en förklaring eller ursäkt till varför de anser att bostadsinbrotten är så svåra att klara upp.

   För det tredje: hävdar Noa att de tillresta tjuvarna är väl organiserade, nästan som ett företagsimperium, där de åker runt i dåliga fordon, bor billigt och stjäl drivmedel. Detta borde väl utgöra grund till varför fler trafikpoliser/poliser bör vara i yttre tjänst, till varför drivmedelsstölder också bör kartläggas.

   Dessutom tror jag inte att dessa tjuvar är främmande för att ta tillfället i flykten, det vill säga begå olika typer av brott som likt stekta sparvar flyger rätt in i truten på dom. De flesta tjuvar och banditer har breda genrer som gör dem till allätare. Att då bara koncentrera sig till en viss brottstyp gör allt mycket svårare och helhetsbilden försvinner.

   Alla dessa bostadsinbrott och drivmedelsstölder skulle vara betydligt lättare att klara upp med en närvarande polis. En närvarande polis med person- och lokalkännedom skulle kunna vända på hela utvecklingen men att tro att poliser som saknar detta skulle kunna vända brottskurvan och statistik är nästan brottsligt naivt.

   För övrigt anser jag att brotten sker här och nu. Att då vänta på att några nya kullar från polisskolan, om några år, skall utbildas för att stävja denna brottslighet är respektlöst mot medborgarna. Lösningen finns nära nog om bara makthavarna lite kunde släppa på prestigen vad det gäller den nya organisationen.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.