Allvar i Söderkulla

Av Bengt Sändh 2017-10-14

Bengt Sändh betraktar med ödmjuk beundran en bondes liv och leverne – i djup kontrast till en del andra yrkesgrupper.

   Allvar är bonde och vad är då det? Jo, han är den dugligaste och klokaste av oss alla.

   Han kan bygga hus, gräva brunn och laga pumpen. Han kan avverka skog och plantera nytt, plöja, harva så, skörda, hugga ved och sköta en massa olika husdjur. Han kan slakta. Han kan laga traktorn, lägga rör och fixa det elektriska.
   Ni onödiga konsulenter, förnumstiga ombud, pratglada advokater, dumdryga byråkrater och politiker, egotrippade artister, fåfänga mannekänger, it-specialister, mäklare, alternativmedicinare och livsstilscoacher. Det är bonden som producerar det mesta av det ni äter och har på er. Ser ni bonden gå förbi så släng er på marken och kyss spåren av hans skitiga stövlar.

 


   Bengt Sändh var ett av de omskrivna barnhemsbarnen. Han blev med tiden smed.
Men enligt polisen hann Bengt innan dess, i unga år, sätta ett informellt svenskt rekord i bilstölder genom att stjäla 46 bilar under tio dygn.
Med tiden blev han trubadur och har sjungit in 21 LP- och CD-skivor. 1993 startade han Bengt Sändhs snusfabrique. Han spetsade sitt snus med lite konjak och det blev en succé.
Sex år senare sålde han snusfabriken till Swedish Match och flyttade till spanska Costa del Sol. Där lever han nu med hustru och hundar.
Bengt Sändh skriver böcker i skilda ämnen och är hängiven naturfograf.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.