Så var det dags igen

Av Börje R P Carlsson 2017-12-21

När och vem ska ta ansvar för polisens otillräcklighet? När bemanningen är så snäv att polisen inte ens hinner med det mest angelägna, då blir i alla fall jag bekymrad. Jag hoppas att det var för att de var upptagna av viktigare ting som polisen inte prioriterade en trafikolycka med dödlig utgång.

   Om det kommer in ett larm om en trafikolycka som det inte finns någon uppgift om tidigare, borde detta hamna bland prioriterade ärenden. Om inte, måste det finnas andra händelser som är mer prioriterade och angelägna.

   Även om jag via dagstidningar och händelser på polisens hemsida inte hittar något som tagit polisens uppmärksamhet i anspråk hoppas jag att det finns noteringar om mer angelägna jobb.

   Larmet inkommer 02.43 men hur långt dessförinnan olyckan skett är okänt. Här vore det intressant att kolla hur många som försökt ringa till polisen men som fått vänta en mindre evighet på svar.

   Polisen gör bedömningen genom att tillfråga den bilist som passerat olyckan. Bedömningen blir, på dennes uppgifter, att ärendet är lågt prioriterat. Sedan när ska förbipasserande, som inte ens stannat, avgöra polisens prioriteringar vid trafikolyckor?

   I samband med morgonutsättningen dagen därpå skickades en bil ut till olyckan. Klockan torde då vara omkring 08.00.

   Polismännen ser när de anländer, att en väldigt våldsam trafikolycka har inträffat. De upptäcker också att en död kvinna finns i bilen.

   Den döda kvinnan, (jag hoppas att hon avled direkt vid olyckan), har således suttit död, medvetslös eller svårt skadad i bilen utan att få någon hjälp. Vilket gräsligt sätt att dö på.

   Chefen för polisens länskommunikation har svårt att vara alltför självkritisk. Kan man vara alltför självkritisk när något sånt här händer? Men han kan inte se att polisen gjort något fel.

   Polisen är en lärande organisation men för att lära något måste man kunna se fel och brister i agerandet. Om nu chefen inte ens kan se vad som kunde gjorts annorlunda, hur ska det då kunna bli ett bättre agerande till nästa gång?

– För de anhörigas skull hoppas jag att hon inte fick sitta länge där, säger polischefen.

   Räcker det inte med drygt fem-sex timmar? Det här duger inte för en polis som ska prioritera att vara närmare medborgaren.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.