Rikspolischefen har hittat luft igen

Av Börje R P Carlsson 2017-12-28

”Svensk polis har haft några tunga år med gängskjutningar, resursbrist och en laglöshet som breder ut sig i förorterna. Men framtiden ser ljusare ut – det är rikspolischef Dan Eliasson övertygad om”. Se där ja, nu har äntligen rikspolischefen hittat luft igen, men vad säger han egentligen?

   Han säger att framtiden ser ljus ut. Men vänta nu! Har han inte sagt att framtiden ser ljus ut tidigare? Har han inte sagt ett antal gånger att om ”sex månader har polisen vänt utvecklingen?”

   Nu tror jag inte längre att Dan Eliasson talar till medborgarna utan till en betydligt mer lättlurad skara. En skara som är van att höra och tro på ljust färgade löften eftersom hela deras liv går ut på löften som nästan aldrig infrias. Han talar naturligtvis till beslutsfattare och politiker. Han talar för sin sjuka moster.

   Dan Eliasson efterlyser hårdare tag mot unga kriminella. Jag kan köpa resonemanget om att en inlåsning av unga kriminella skulle hämma deras brottslighet. Men är det verkligen en lösning för varefter dessa låses in fylls det på i gängen från andra hållet? Dessutom krävs det väl att även de unga kriminellas brottslighet styrks bortom rimliga tvivel?

   Polisen har kritiserats för fallande resultat de senaste åren och oförmåga att klara sitt uppdrag och brottsoffren blir allt fler.  Siffrorna oroar rikspolischef Dan Eliasson som framför att: ”De som är experter på det här bedömer att det är för tidigt att avgöra om det här är ett trendbrott”.

   Jag har lite svårt att se hur en fortsatt grov brottslighet, med en stadigt stigande frekvens, kan tolkas att eventuellt vara ett trendbrott och jag kan omöjligen förstå hur Dan Eliasson tänker. Detta trots att Eliasson tidigare sett varje positiv förändring, om än aldrig så liten, som trendbrott i synnerhet när utredningsstatistik förs på tal.

   Eliasson säger att extra tuff är situationen i de 61 utsatta områden som polisen pekat ut i en särskild rapport men – i grund och botten har vi kontroll över de här områdena.

Men det är ett allvarligt läge, och även om alla gjort sitt bästa räcker inte det. Det måste göras mer, säger Dan Eliasson. Hur kan man göra mer om alla har gjort sitt bästa? Ibland blir jag förundrad över Dan Eliassons språkbruk men tröstar mig med att de är riktade till de som förstår bättre, politikerna.

   I nästan tre år har Eliasson gjort olika utfästelser och avgivit löften om bättre resultat, fler poliser, högre uppklarning och antal områden där gängen styr ska bli färre. Inget av detta har hänt så varför ska vi denna gång tro på en rikspolischef som gång efter gång misslyckats?

   Ett problem är att dödliga skjutningar i kriminella miljöer slukar mycket kraft. Samtidigt minskar polisens uppklarning av just dessa brott, enligt en studie vid Noa. Mycket hjälp måste till från andra aktörer som fastighetsägare och företagare, säger Eliasson.

   Hur mycket kraft som dödsskjutningarna slukar, är väl till syvende och sist en ledningsfråga. Dödsskjutningarna måste prioriteras men det finns andra brott som är lika angelägna att klara upp.

   Och dessutom går ju chefen för Noa ut och säger att polisen har grepp om läget och vill knappast ens kännas vid Noas egna statistik. Han säger, tydligt lärd av Eliasson, att han vill återkomma med bättre siffror in bit in på nästa år.

   Nu vill Eliasson splittra polisen genom att differentiera lönerna efter arbetsuppgifter. Detta är helt fel väg att gå och kommer inte att tillföra något gott. Tvärtom blir det en splittring som kommer att göra polisen, generellt sett, ännu sämre. Tänk om något skulle hända här eller där och närmaste radiobilpatrull vägrar åka för de har inte betalt för det.

   På fråga om hur mycket dessa lönepåslag skall handla om svarar rikspolischefen: ”Det ska synas tydligt i portmonnän”.

   Sist jag hörde en minister tala om plånboken var när pensionssystemet var på tal. Då skulle det röra sig om ”ordentliga” påslag. Ordentliga påslag för denna minister var ”några hundralappar i månaden”.

   Det näst bästa som rikspolischef Dan Eliasson kan tillföra svensk polis vore att tydligt och klart berätta för Sveriges beslutsfattare om hur den polisiära situationen i Sverige ser ut, hur stora resurser som den nya organisationen slukar utan att ge något åter. Därtill tydligt berätta för beslutsfattarna att polisen inte längre klarar ens de grundläggande kraven på ordning, säkerhet, brottsförebyggandet och brottsuppklarningen.

   Vad vore då det bästa? Naturligtvis att Dan Eliasson avgår tillsammans med Löfving och övriga ja-sägare i de regionala ledningarna.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.