Dela inte in oss män i svin och riktiga svin

Av Börje R P Carlsson 2018-01-30

Jag känner mig trampad på. Jag är uppväxt i 40–50-talsanda. Jag hade tre systrar som fick lära mig respektera kvinnor. Jag tror mig aldrig ha varit närgången eller hårdhänt mot en kvinna. Jag har aldrig tafsat eller försökt våldta en kvinna. Trots att jag levt som jag fått lära mig blir jag nu, mer eller mindre, behandlad som en våldtäktsman av en del av en kvinnorörelse som synes ha tappat all sans och förnuft.

   Jag blir djupt bekymrad över hur blint en del kvinnor slår i Metoo-rörelsen. Likt väderkvarnsvingar svingar de runt och generaliserar på ett sätt som skulle väckt en oerhörd anstöt om rollerna vore ombytta. Alla män dras över en kam och alla män är svin. Kvinnorna är små väna utsatta personer där inte ens glorian saknas.

   Kollektiv bestraffning är förbjudet men ändå tvingas män utstå alla glåpord och alla påhopp utan att kunna försvara sig bara för att en minoritet av män inte kan hålla fingrar, lem och tunga i styr. Detta beteende är dessutom något som de flesta normala män inte fått en chans att reagera mot eftersom de utsatta tigit och lidit.

   När invandrare blir generaliserade som våldtäktsmän och gangstrar, genom att en mindre grupp av invandrare/gangsters ses som riktmärken, finns det med all rätt hur mycket försvar som helst. Men om män får man tydligen uttrycka sig precis hur som helst, när som helst och var som helst.

   De kvinnor som på olika sätt har antastats förtjänar all sympati, all medkänsla och all den stöttning de kan få. De har blivit behandlade på ett sätt som är ovärdigt för dem liksom för de män som antastat dem.

   Men de av medsystrarna som nu i kollegial anda löpt amok, fördömer och kastar skit på alla de män som aldrig gjort en kvinna förnär – förtjänar varken uppmärksamhet eller stöttning.

   När Petra Mede häromkvällen på Guldbaggegalan gav uttryck för att alla män var svin så hoppades jag att männen kollektivt hade rest sig och lämnat lokalen. Alla män är inte svin, lika lite som att alla kvinnor är små godhjärtade varelser på vilken ingen skugga må falla.

   Vi är alla människor med människors fel och brister. Dock har en del män burit sig åt som svin – men verkligen inte alla. Medan de utsatta kvinnorna, som sannolikt inte heller är alla Sveriges kvinnor, inte har gett de flesta män som inte är svin någon chans att hjälpa.

   Allt för många kvinnor har med hänvisning till Metoo-rörelsen delat in män i svin och riktiga svin. För att kunna tas på allvar måste de nyansera sig. Metoo-initiativet är alldeles för viktigt för att förstöras av onyanserade generaliseringar.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.