Bryter PostNord mot lagen?

Av Börje R P Carlsson 2018-04-17

PostNord tog för ett par år sedan över Postens verksamhet i Sverige och Danmark. Efter detta har det mesta blivit sämre. Brev och försändelser kommer fel eller försvinner ibland helt. Det mesta tycks vara till besvär för PostNord. Det skickas för mycket brev och för mycket paket och försändelserna hopar sig.

   När Posten var ett helsvenskt statligt verk gjordes allt för att få människor att använda postens tjänster. Det skapades kampanjer ”Ett brev betyder så mycket” och det skapades rabattfrimärken. Och olika kampanjer marknadsfördes, som Sverigepaket, Nordenpaket och Europapaket, för att förmå medborgaren att använda postens tjänster.

   Går man tillräckligt långt tillbaka hade Posten också lördagsutbärning av brev och brevbäraren var ofta så punktlig att man kunde ställa klockan efter honom (oftast var det en han). Idag räcker det med om man har en veckokalender när ankommande försändelser ska planeras in.

   Sedan tog PostNord över och det mesta blev kaos. En del i detta kaos var den danska delen av PostNord och då i synnerhet den ekonomiska biten där nog Sverige blev lite blåsta av en röd-vit lillebror.

   Sedan blev det plötsligt värre ändå för PostNord när de så kallade Kinapaketen började strömma in. Det kom hundratusentals paket per vecka och nu började PostNord få verkliga bekymmer när dessa skulle delas ut/avhämtas.

   Eftersom utlämning och avhämtning inte fungerade blev det största bekymret att lagra försändelserna. De förvarades under allt sämre struktur och ordning i allt större lokaler och sammanbrottet var nära.

   När människor började använda PostNords tjänster på ett sätt som det var tänkt att PostNord skulle fungera blev det nästan tvärstopp i hela maskineriet.

   Samtidigt uppmärksammar Skatteverket att medborgarna oftast inte behöver betala moms för dessa försändelser som kommer från olika håll i världen till EU-området. Skatteverket beordrar därför att PostNord ska börja driva in moms från medborgarna till Skatteverket. (Kan dessa indrivningar läggas över på fler distributionskedjor än bara PostNord?)

   För att klara detta lägger PostNord på en extra kostnad på 75 kronor, per försändelse, för mottagaren. Den pryl som kostat 20 plus porto 22 kronor = 42 kronor kostar nu 42 + 75 kronor = 117 kronor.

   Till detta kommer att PostNord dessutom ska driva in 4 kronor i moms åt Skatteverket (moms på 20 kronor). Nu har prylen plötsligt blivit tre gånger så dyr vilket medför att beställarna inte längre hämtar sina paket utan nu ska 400 000 paket returneras till Kina och med PostNords avgifter blir nog inte det billigt.

   Allt det här kommer förmodligen att bli ett slag i luften för om bara de kinesiska tillverkarna går över till att skicka försändelserna via någon distributör i Nederländerna försvinner både Skatteverkets och PostNords möjligheter till denna hantering. Mycket väsen och lite ull?

   Post och paket som distribueras runt om i världen måste väl vara reglerade genom internationella överenskommelser? Eller? När jag skickar en försändelse går jag till posten och lämnar in min försändelse. För det får jag betala ett rejält tilltaget porto och med det trodde jag att jag betalt frakten ända fram till adressaten.

   Jag har försökt hitta hur internationella bestämmelser om hur brev och paket regleras men inte lyckats hitta några enkla bestämmelser. Det enda jag hittar är att Tullverket kan ta ut eller lägga på olika kostnader och avgifter. Inget om att PostNord har denna möjlighet.

   Det vore intressant att från någon lagklok människa få reda på vilka regler som gäller. Oavsett från vilket land ett brev eller försändelse kommit har jag inte hört talas om några extra avgifter om försändelsen frankerats enligt regler och bestämmelser.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.