Foto Dick Sundevall

Veckans värsta: Skjutningarna minskar rejält – såg du löpsedlarna?

Av Andreas Magnusson 2018-05-12

Lördag på Para§raf och turen har kommit till mig att lyfta fram vad jag ser som veckans värsta händelse eller utspel. I särklass mest svårslaget i närtid är Sverigedemokraternas utspel om att införa en angiverilag som ska tvinga människor att anmäla grannar som gömmer flyktingar. Även om utspelet kom i slutet av förra veckan så dröjer orden sig kvar och förpestar luften på samma sätt som när någon glömt att slänga fredagskvällens räkskal.

   Den här veckan då? Det är egentligen en god nyhet som ändå har blivit en dålig. Enligt statistik som SVT Nyheter tagit fram tillsammans med polisen så minskar antalet skjutningar i Sverige drastiskt. Detsamma gäller antalet dödade och skadade personer till följd av skjutningar.

   Men det blir inga löpsedlar eller masspostningar av det här i Stå upp för Sverige-gruppen på Facebook. Joakim Lamotte är lika arg i sina filmer som vanligt. Politiker håller inga presskonferenser där de tillkännager det glada budskapet. Sveriges gnälligaste nationalekonom, Tino Sanandaji, gnäller på som vanligt. För GP:s ledarredaktion är tillvaron lika dyster som innan.

   Veckans värsta är med andra ord att veckans bästa nyhet göms undan av nyhetsredaktioner och opinionsbildare som tror att en nyhet bara är en nyhet om den har förmågan att skrämma upp människor och politiker som tror att människor hellre röstar på den som gnäller mest än den som kan göra en nyanserad och klok samhällsanalys.

   Under perioden januari-april 2017 inträffade 100 skjutningar i landet. Under samma period 2018 var siffran 59, det vill säga nästan en halvering. Antalet döda har också halverats.

   I så väl Stockholm som Malmö har minskningen varit påtaglig medan man i Göteborg kan se en viss uppgång. Det kan förklaras av lyckade satsningar mot gängkriminalitet i Malmö och Stockholm, men kan också förklaras av att motsvarande kriminalitet under en period har varit ganska blygsam i Göteborg.

   Eftersom det handlar om så pass få händelser är det svårt att dra för stora växlar, men det gäller åt båda håll. Massmedia är gärna snabba på att rapportera när skjutningar ökar, när gruppvåldtäkter ökar och så vidare, men tiger gärna still eller berättar lite i marginalen när situationen är den omvända.

   Det stora problemet med det här är att människor köper systemkollapsprofeternas världsbild med hull och hår – du vet de som hävdar att Sverige håller på att kollapsa och att allt är invandringens fel.

   Systemkollapsteorin är den första förutsättningen för att missnöjespartier ska få fäste i ett land. Det är också den första förutsättningen för att andra politiska partier alltmer ska närma sig de populistiska missnöjespartiernas åsikter. ”Man måste ta människors oro på allvar” brukar det heta.

   Men om människors oro bygger på okunskap som drivits fram av massmediala verksamheter som älskar att lyfta det dåliga men aldrig vill lyfta det goda, så har vi ett stort demokratiskt problem. Då fattas beslut baserade på okunskap istället för på kunskap.

   Förmodligen kan man se den politiska kapprustningen mot tuffare tag och mer stängda gränser i ljuset av detta. Det genomsnittliga asyltrycket var på strax över 30 000 per år under perioden 1984-2017. 2016 hade vi 28 939 asylsökande. 2017 var det 25 655. Prognosen för 2018 ligger på 23 000.

   Flyktingströmmen till Sverige är alltså högst ordinär just nu men i systemkollapsteoretikernas värld är det svängdörrar och ohejdat inflöde av kriminella muslimer som vill spränga oss och sig själva i bitar.

   Statistiken visar att 2018 har varit ett klart lugnare år än 2017 så här långt vad gäller antalet skjutningar. Det är en god nyhet. Låt oss göra vad vi kan för att sprida den.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han medarbetar emellanåt på DN Kultur. Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.