Veckans värsta

300 gängmedlemmar gripna av maximalt 200 möjliga

Av Börje R P Carlsson 2018-06-23

Sedan Magasinet Para§raf började med artikelserien Veckans värsta har min målsättning varit att försöka hitta något Veckans värsta som inte har polisiär anknytning. Polisen har dock en fäbless att åstadkomma Veckans värsta utan att egentligen anstränga sig. Varje måndag startar med de bästa förutsättningar men knappt har halva dagen förflutit innan polisen med råge åstadkommit Veckans värsta.

   I Karin Götblads lilla skötebarn Uppsala har nu genomförts särskilda gänginsatser där resultatet är slående. Eller som Trump skulle ha uttryckt sig: ”Polisen har nu genomfört den mest omfattande razzian någonsin i världen och klarat upp över 150% av brotten.”

   Nu har ju inte Trump kommit till tals så nu får läsarna ta del av polischef Jale Poljarevius visdomsord:

– Vi (han avser nog polisen) ska vara som en sovjetisk stridsvagn, bara köra på och inte stanna förrän vi är i Berlin.

   Vad han nu har i Berlin att göra. Det räcker med Uppsala. Nu har dock stridsvagnen rullat på med 300 gripna, 82 års fängelse har dömts ut och ett halvt ton narkotikaklassade tabletter har beslagtagits. Jale Poljarevius håller i insatserna och informerar löpande via sitt twitterkonto.

   Ryktet om insatserna sprider sig och massmedierna begär svart på vitt över de siffror han presenterar. Journalisterna vill veta mer. Något underlag finns dock ej och siffrorna har syftats fram.

   Jale Poljarevius berättar om en löpande bokföring där både kvitto och verifikat saknas men där han adderat antalet fängelseår som nu uppgår till 82. Denna bokföring är inte tillfyllest någonstans eftersom inga av de adderade siffrorna går att härleda och där således det mesta hänger i luften.

   Antalet gripna gängmedlemmar var alltså uppe i över 300 i maj, enligt Jale Poljarevius. När han konfronteras med denna siffra säger han att det är svårt att säga exakt hur många gängmedlemmar det finns i Uppsala men han gissar på cirka 150–200 – varav 300 således gripits… En till synes besvärande ekvation för såvitt inte det handlar om ett fåtal gängmedlemmar som gång på gång gripits.

   Att inte kunna lita på uppgifter från polisen är inget nytt, för både före detta rikspolischef Eliasson och biträdande rikspolischefen har ofta kommit med villfarelser om både det ena och det andra i syfte att skapa en förskönad bild av en polisverksamhet som inte håller måttet.

   Men att fejkade nyheter kommer från poliser i verksamheten blir stötande för dessa poliser brukar man kunna lita på. Att inte ha ordentligt på fötterna kan bli en riktig black om foten för övrig polisverksamhet som kanske är lika framgångsrika men verkar i det tysta. Jale Poljarevius arbetssätt kan kanske, men bara kanske, fungera i Uppsala men då måste öppenheten bli sådan att det går att granska siffrorna.

   I det så kallade Quick-ärendet blev förhörsledaren, Seppo Penttinen, som under förhör lockade fram Quicks förträngda minnen, oerhört hyllad och på rikspolischefsnivå och regeringsnivå föreslogs att Penttinens förhörsmetoder skulle bli modell för förhörsutbildningen på polisskolan. Det är således viktigt att olika polisiära metoder är robusta och håller för en granskning.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.