Foto Svenska kyrkan

Det finns metoder för att lösa den grova stölden

Av Börje R P Carlsson 2018-08-03

Tjuvar har stulit tre ovärderliga guldföremål i Strängnäs domkyrka, Kristina den äldres begravningskrona, riksäpplet och Karl IX:s begravningskrona. De ska med dessa föremål ha cyklat ner till ångbåtsbryggan där de fortsatt sin färd över Mälarens vatten i båt eller på vattenscooter. Därefter är de som uppslukade. Är det därmed ”det perfekta brottet”? Nej det är det inte, hävdar jag. Det finns metoder för att lösa det.

   Antingen de flytt i båt eller på scooter så torde dessa färdmedel vara stulna och det mesta brukar tala för en kortare färd över vattnet för att därefter fortsätta i bil.

   En första reaktion blir negativ över att det kan vara så lätt att stjäla så värdefulla föremål så snabbt och enkelt. Utan att veta några detaljer förefaller det som om stölden varit ett snabbt ja nästan ett ögonblicks verk. I mina ögon måste gärningsmännen haft några verktyg med sig. Eftersom inga sådana, enligt massmedia, lämnats kvar så måste de dessutom också ha tagit med sig både verktyg och riksregalierna när de flydde. De borde dessutom ha rekognoserat inför stölden.

   Nu börjar spekulationerna om vem tjuvarna är och om det var ett beställningsjobb där någon oseriös samlare beställt föremålen. Det finns ytterligare ett scenario som är alldeles för gräsligt och det är att tjuvarna stulit föremålen för att smälta ner dessa och sälja som skrotguld.  Skrotvärde enligt olika källor en halv miljon.

   Här har polisen varit föredömligt snabba och öppna med att gå ut och vädja till detektiven allmänheten om hjälp. Jag hoppas att det kommer in tips som hjälper polisen att lösa detta brott.

   Det här är den typ av ärende som jag under min aktiva tid som polis älskade att utreda. Här finns så många infallsvinklar och så många olika scenarion att utveckla.

   Jag skulle nog inrikta utredningen på att brottet antingen var ett beställningsjobb från någon oseriös samlare eller att tjuvarna i detta fall är något smartare än genomsnittstjuvarna. Är det inte ett beställningsjobb så blir jag inte förvånad om tjuvarna gömt det stulna tills den värsta röken lagt sig.

   Därefter kontaktas den mest intresserade spekulanten för en försäljning. Föremålen är så unika att en försäljning knappast skulle ge de riktigt stora pengar som man kan tro trots att föremålen anses ovärderliga. Att anträffas tillsammans med dessa föremål är så graverande att jag menar att de måste gömmas så snart som möjligt.

   Man fotograferar sedan föremålen där det syns att de är flyttade, gömmer föremålen och med fotots hjälp kan man visa sin tillgång av föremålen för att övertyga en köpare.

   Det finns dock en köpare som förmodligen skulle vara villig att betala betydligt mer än en oseriös samlare. Jag talar alltså om svenska kyrkan eller försäkringsbolaget om föremålen är försäkrade.

   Jag skulle börja med att undersöka domkyrkan och dess omgivningar för att verkligen kunna utesluta att föremålen inte gömts i denna eller dess närhet. Tjuvarnas färd över vattnet måste också kartläggas för även under färden går det att gömma dessa föremål. Ja, jag skulle försöka eliminera de möjligheter som är minst sannolika och ha i bakhuvudet att föremålen stulits för att återförsäljas, till kyrkan eller försäkringsbolaget.

   Nästa steg om jag idag haft denna utredning vore att försökt utverka en belöning för tips som leder till att stölden klaras upp. Av erfarenhet vet jag att tjuvarna nog sänt ut vaga signaler bland kompisarna om stölden. Kompisar som i många fall är beredda att tipsa mot en belöning. Det går att hålla en tipsare anonym även vid en större belöning.

   Jag skulle också försöka kontrollera det modus operandi som tjuvarna använt. Mälarens vatten är en användbar flyktväg. Redan här ser jag en möjlig upprinnelse till stölden. Jag vill inte påstå att stölden bär en viss tjuvs prägel men det finns åtminstone ett lämpligt scenario.

   Utan att vara för specifik finns minst en person som är väldigt väl bevandrad i domkyrkans historia och lokaliteter. Det finns ytterligare en person, väl bekant med den förra, som numer bor bara ett par mil från Strängnäs och som tidigare gjort flera grova rån och grova stölder varvid båt, över Mälarens vatten, använts vid flykten.

   Jag har ingen aning om tjuvarnas ålder men om de inte är alltför unga så kan denna person mycket väl passa in på någon av dem men framförallt är det ”moduset” som jag hakar upp mig på. Vid tidigare brott har gärningarna varit väl planerade in i minsta detalj men ändå brustit på viktiga punkter.

   I polisens så kallade mordbibel finns massor av åtgärder som kan vidtas och som skall göras och då måste man för fantasins skull komma ihåg att det är svårt att begå brott utan att lämna olika spår, DNA, fingerspår och digitala spår. Här sätter polisens fantasi gränserna.

   När godset spärrats i olika godsregister och vidsynta spaningar inget gett är nog tiden mogen för tjuvarna att ta kontakt och då måste polisen vara alert utan att skrämma bort dessa.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


 Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.