Hur långt får det gå innan framträdande politiker utesluts?

Av Börje R P Carlsson 2018-08-28

De folkvalda politiker som verkar i Sverige ska visserligen på ett verklighetsnära sätt spegla den svenska befolkningen. Men frågan är om det verkligen skall finnas politiker som speglar de mest marginaliserade och de mest korttänkta? Som dessutom efter de mest vansinniga uttalanden har partiernas förtroende?

   De har knappast väljarnas förtroende men partiledare och partistyrelsers förtroende får de. Beror det möjligen på valet som sker inom två veckor?

   Varje internt uppslitande strid kan just nu vara av ondo. Det kan dessutom vara besvärligt att så här, fem i tolv, få fram nya röstsedlar. Att ett ställningstagande, trots en besvärlig situation, skulle kunna visa på handlingskraft och vilja tycks ingen ha spekulerat över.

   Kurt Olsson, en ledande Sverigedemokrat, uttalade sig om flyktingar från Syrien härförleden. Han hävdade då med emfas att kriget i Syrien inte hänt utan var en skröna som skapats för att ge syrier skäl till att fly Syrien för en tillvaro i till exempel Sverige.

   Han hävdade att de alla var ekonomiska flyktingar som av ekonomiska skäl (att leva på bidrag) sökte sig till Sverige. Olsson har trots detta uttalande partiets förtroende. Men det kanske inte är så konstigt för när partiordförande i Valdemarsvik uttalar sig låter det så här:

– Kriget i Syrien ska inte förnekas av någon, jag tycker det är ogenomtänkt att Kurt Olsson väljer att kommentera kriget så här. Sedan finns det så klart asylsökande som tar sig hit som inte flyr från de krigsdrabbade områdena.

   Alltså lite lagom överslätande för att man inte ska behöva agera.

   Tomas Aldrin Walter tillhör KD i Strängnäs och även han har gjort uttalanden som borde rendera en uteslutning från partiet.

   Trots att han förmodligen utgör en konkret fara för ett parti som balanserar på möjlighet att nå riksdagen har han fortsatt förtroende, i varje fall hos partidistriktets ordförande. Hon säger sig ha fortsatt stort förtroende för Tomas Aldrin Walter trots dennes uttalanden.

   Vad har han då framfört som inger förtroende? Tomas Aldrin Walter var väldigt frustrerad över regeringen och flyktingsituationen och tyckte att ”ryssen gärna får invadera oss och ställa saker till rätta igen”.

   Tomas Aldrin Walter fortsätter:

”Ja vad ska man göra? Vi är för få som vill göra något åt problemen. Om inte allt som skett får svenskarna att vakna ja då är svenskarna värda att utplånas och det är bara att dra till något annat land i Norden eller Östeuropa.”

   ”Utplånas” är ett tungt laddat ord som i dessa sammanhang inte borde förekomma överhuvudtaget.

   Dessa ord kommer från en lokal politiker som förmodligen hoppas på en framtida försörjning av Sveriges och Strängnäs skattebetalare. Här vore det verkligen läge att sätta ner foten och stoppa denna politiker, för hur ska Sveriges medborgare kunna ha förtroende för en politiker som tycker att ryssen borde invadera Sverige och ställa allt tillrätta och att svenskarna är värda att utplånas?

   Förhoppningsvis stannar KD på under fyra procent i riksdagsvalet och också under gränsen i kommunalvalet varför Tomas Aldrin Walter inte blir något bekymmer. En reträttplats för Tomas Aldrin Walter är kanske ett annat parti ännu längre till höger, om nu detta är möjligt med det ställningstagande som partiet just gjort.

   Eskilstuna-moderaten Magnus Eriksson uppmanar till våld mot ungdomsbrottslingar. Han säger sig fortfarande ha ”några batongslag kvar i mig”. Låter som en grottmänniska där våld löser alla problem från mässling till grova brott.

   Han ansågs vara en ”coming man” men jag hoppas att han tagit sina partikamrater ur denna villfarelse. Eller är det detta som Moderaterna avser med hårdare straff och strängare påföljder. Det kanske finns ytterligare Moderater som har ”några batongslag kvar” i sig.

   Centerpartiet i Göteborg, tvingas med bara ett par veckor kvar till valet försöka få fram nya röstsedlar sedan en av deras toppkandidater, Mikail Yüksel, visat sig ha haft möte med den högerextrema organisationen Grå Vargar.

   Mikail Yüksel har uteslutits från röstsedlarna trots att han säger sig ha hållit sin partiledning/valberedning underrättad. Det ser inte bra ut för Centern om de haft kännedom om detta och agerar bara några veckor före valet. Det här borde gå att kontrollera eftersom Mikael säger sig ha ljudinspelningar på dessa uppgifter.

   Efter att ha sett Annie Lööf i partiledarutfrågningen finner jag att en kontroll nog blir svår att göra eftersom partiet med Lööf i spetsen har en enerverande förmåga att inte svara på direkta frågor utan glider hela tiden på svaret.

   En fråga där partierna förmodligen blir svaret skyldiga är hur många fler gravt och extremt oliktänkande kandidater det finns på deras listor. Att vara oliktänkande, inom rimliga gränser, kan vara en tillgång men avvikandet får inte vara så stort att det kan misstänkas att de har en helt egen okänd politisk agenda för framtiden.

   Sveriges medborgare får allt större ansvar för framtida politiker och måste kanske i stället för att kryssa för olika politiker stryka de namn som inte passar (om nu detta är möjligt/tillåtet). Vid röstningen ska dessutom betänkas att alltfler beslut fattas över huvudet på Sveriges politiker. De fattas inom EU och där är det viktigt att Sverige har rätt man/kvinna på rätt plats för att tillvarata svenska intressen.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


  Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.