Kom upp ur skyttegravarna

Av Börje R P Carlsson 2018-09-11

Dagen efter det stora valet känns allt plötsligt tomt. Pådraget har varit enormt och massmedia har nästan missat allt annat i nyhetsväg för att i detalj skildra valrörelsen. Här menar jag dock att alla politiker har misslyckats med valrörelsen eftersom SD har tillåtits gå framåt i mätningar och i mandat. Det uppfriskande är dock att över 80% av Sveriges väljare sagt att SD inte är något alternativ för Sverige.

   Att utesluta SD från inflytande och regeringsförhandlingar är fullständigt självklart. Det finns inte utrymme för ett SD i svensk politik.

   Nu kommer säkerligen vän av ordningen att tycka att när 17% av Sveriges väljare röstat på SD så måste detta få synas i politiken och man kan inte bara nonchalera så många väljare.

   Då frågar jag varför det? Med den blockpolitik som förekommer och som förekommit under de senaste 10–12 åren har långt över hälften av Sveriges väljare hela tiden körts över av det regerande blocket så varför skulle det vara så gräsligt att köra över ytterligare 17%?

   Detta var nog också ett av få val i Sverige där alla såg sig som vinnare på ena eller andra sättet. Lite patetiskt blir det när man lyssnar på en del av partiledarna efter valet. Än mer patetiskt blir det mot bakgrund att ”all makt ska utgå från folket”. Folket som i motsats till de politiska partierna alla är förlorare.

  Ju mindre parti, desto högra svansföring. De tre små allianspartierna, Liberalerna, Centern och Kristdemokraterna kräver högljutt att nu måste Löfven avgå för nu har Alliansen vunnit valet.

   Det största partiet i Alliansen, Moderaterna, som också förlorade flest mandat av alla i hela riksdagen kräver att Löfven avgår för det dags för att det parti som förlorat allra mest självklart ska tillhandahålla en statsminister. Kristersson, den störste förloraren, anser sig vara den självklara statsministern.

   Nu blir det visserligen spännande att se hur Kristersson ska hantera denna situation och hur han ska svara på Åkessons utmaning att ”nu är det dags för Kristersson att välja och bestämma sig Åkesson eller Löfven”.

   Så nu är det upp till Kristersson att leva upp till sitt löfte att fälla den rödgröna regeringen utan att liera sig med SD. Det låter som en utmaning och jag tror inte Kristersson är karl nog att klara ut detta.

   Löfvens situation är inte så mycket lättare för också han har ett stödparti som inte ingår i regeringen. Båda stödpartierna, SD och Vänstern, har gjort habila val.

   Kanske Löfven har rätt när han hävdar att ”blockpolitikens” tid är förbi. Jag hoppas i alla fall han har rätt och att blockpolitiken går i graven. Då kanske vi återigen kan hamna i en situation där makten utgår från folket. En stark regering är vad Sverige behöver. Inte minoritetsregering som med hoppande stöd/majoriteter regerar med utfästelser och eftergifter.

   Det finns en enda sak som Åkesson sagt och där jag kan stämma in. ”Det är dags för övriga partiledare att ta sitt ansvar och komma upp ur sandlådan”. Eller om man så vill – det är dags att komma upp ur skyttegravarna.

   Varje partiledare framhåller sitt ansvar för sina väljare och berättar varför de måste tillvara dessas intressen. De tycks glömma att makten utgår från folket och därför har en regering eller politikerna också ansvar för den majoritet av medborgare som inte röstade på dem.

   De måste inse att deras ansvar måste vara större för den majoritet som röstat mot dem än den lilla exklusiva skara som röstat för dem.

   Då kanske vi trots allt kan få en samlingsregering som glömmer partipolitik och har Sveriges bästa för ögonen och ser till medborgarnas krav. All makt ska utgå från folket inte från partipolitiken.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


  Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.