Veckans värsta

Kriminalpolis misstänkliggjord medan bankchef fick ut 19 miljoner

Av Börje R P Carlsson 2018-09-22

Min upplevelse är inte Veckans värsta i ett större samhälleligt perspektiv – men jag kommer till det. Jag tänkte härförleden sätta in några kronor på banken. Det var minsann inte så lätt för det tycks som om banken inte vill ha mina pengar. De ställde frågor om åtkomst, när, var och hur hade jag fått tag i dessa pengar.

   Det krävdes kvitton och verifikat och sällan har jag väl känt mig mer misstänkt eller mer utsatt. Det handlade visserligen om det ”gigantiska beloppet” på cirka tio tusen kronor – men ändå.

   I tidningen kan jag läsa om att Danske Bank tvättat hundratals miljarder kronor åt olika gangstrar och brottssyndikat. Detta har förmodligen varit så lönsamt att några frågor inte ställts för man ska ju inte såga av den gren man sitter på. Jag undrar om Danske Bank hade varit mindre svårflörtade för mina fattiga kronor.

   Nu har bankens VD tvingats avgå men han går inte lottlös. Han får 19 miljoner i avgångsvederlag – 19 miljoner tvättade kronor!

   Jag undrar om har får samma problem att få in dessa tvättade pengar på något konto som jag hade med mina tio tusen ärligt åtkomna kronor. Ibland är det störigt med dessa fallskärmar till olika brottslingar.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.