Börje Carlsson

Vad kan vi förvänta oss av 2019?

Av Börje R P Carlsson 2019-01-04

Januari börjar året, februari kommer näst, mars april har knopp i håret, maj och juni blommar mest… Så börjar en ramsa jag som barn fått lära mig. Om denna ramsa skulle ha skapats idag skulle den nog bli lite annorlunda för vem bryr som om knopp, blommor och blader, idag, när man ser det annalkande 2019 närma sig?

   Januari kommer förmodligen inte att gå till historien såsom speciellt minnesvärd om man bortser från politikernas sandlådeslag. Ingen regering men väl en budget som tar från de fattigaste och ger till de rikaste.  Månaden kommer förmodligen att ända i något talmansbeslut där beslutet skjuts upp till februari.

   Februari kommer som vanligt att innehålla en köpfest till Alla Hjärtans dag men i övrigt kommer den förmodligen att bli bortglömd eftersom den enda anmärkningsvärda är att talmannen kommer att utlysa nyval till maj-juni samt att 2019 års februari aldrig kommer åter.

   Mars och april kommer troligen att bli en ny lång valkampanj där liberalerna hamnar i utanförskap tillsammans med centern. Kristersson, maktkåt och oärlig, kommer troligen att slå sina påsar ihop med Ebba B-T och med ett ordentligt, men förnekat, stöd av SD försöka skapa ett regeringsalternativ som de hoppas att ett antal lättlurade och empatilösa medborgare ska rösta på.

   Maj kommer att understryka att det är valår. Nyval till riksdagen och val av representanter till EU. När månaden är över kommer alla att dra en suck av lättnad och hoppas att nyvalet ska ha gett oss en handlingskraftig regering. Så handlingskraftig den nu kan bli med en av M, KD och SD påtvingad budget.

   Juni kommer förmodligen att visa att det senaste riksdagsvalet decimerat partiernas antal något men de inbördes styrkeförhållandena har inte ändrats och en regering är fortfarande lika fjärran, där Annie Lööf ondgör sig att vänstern inte vill gå dem till mötes i en utpräglad högerregering. Hon besvarar på varje fråga med ”nej” – så här uppstår inget tvivel eller samtycke. Riksdagen stängs för sommaren och den tillfälliga övergångsregeringen fortsätter styra en roderlös skuta.

   Juli och augusti tar våra folkvalda en välbehövlig ledighet och snart inser väljarna att landet reder sig självt och riksdagen kan minimeras till ett intet.

   September, oktober, november och december blir precis som detta års sista fyra månader ett kattrakande, ett tjatande och ett nejsägande där alla partier ställer krav på makt som i relation till valresultat är ohemult stort.

   Så 2019 kommer förmodligen att bli ett förlorat år för Sveriges lagliga medborgare. De olagliga kan förmodligen se fram mot en straffskärpning på alla typer av brott där både bötesstraff, kortare fängelsestraff, den fakultativa frigivningen kommer att försvinna och ett lämpligt minimistraff för de flesta brotten blir livstids fängelse.

   Risken att hamna i fängelse ökar dock inte eftersom poliserna inte kommer att klara upp några brott, fängelserna är redan överfulla och redan idag talas om en fängelsekö som likt bostadsköer kommer att bli livslånga men för säkerhets skull omgjorda vart 17:e år där köerna startas om på nytt.

   Låter jag negativ? Ja kanske lite men jag hoppas att jag har fel på varje punkt. Dessutom kommer 2019 bli ett bra år eftersom jag fyller 75 år under året och likt barn behöver jag inte längre ta ansvar för mina handlingar utan kan skylla på åldersförändringar.

   Polisen kommer förmodligen att kunna bättra på en medioker statistik. Antalet dödsskjutningar, både polisiära och gängrelaterade kommer att minska eftersom det inte är möjligt att hela tiden ligga på all time high. I övrigt blir det väl som vanligt, eller som i år, men kanske Horace Engdahl lämnar Akademin så det blir lugnt där. Och kanske kan en litteraturpristagare utses.

   Eftersom jag vägrar titta på reklam som hela tiden avbryts av korta inslag fortsätter min bojkott mot reklamfinansierad tv och jag hoppas att SVT kan locka tillbaka Leif GW så blir lyckan fullständig.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.