– Fick du utlösning när du begick morden?

Av Ricard A R Nilsson 2019-01-09

Genom åren har jag fått erbjudanden från beundrarinnor via brev och på senare tid från Tindermatchningar. Intervjuats av journalister. Frågats ut av poliser, psykologer, riskbedömare med flera. En del frågor har varit minst sagt konstiga. Här listar jag några av de som varit mest besynnerliga.

Vill du piska mig i ett besöksrum?

   Som fånge som till och från förekommer i medier, får man många brev från kvinnliga beundrarinnor. Innehållet i denna korrespondens kan vara allt från nakenfotografier till erbjudanden om att bli ens flickvän, fru eller som i ett av mina fall – slavinna.

   En ung tjej ville komma och besöka mig i ett besöksrum på fängelset och där utöva olika former av BDSM. Hennes önskan var i korthet att vara min slavinna och få känna på hårda bestraffningar. Mitt svar blev en motfråga: Tycker du verkligen det skulle gynna mitt straff och min tidsbestämning om vakterna antecknade att du skrek av lustfylld smärta i ett besöksrum?

Kan du strypa mig tills jag nästan dör?

   Tinder fanns inte när jag hamnade bakom lås och bom för snart 20 år sedan. Då raggade man på krogen och att hitta dejter via Internet var ett fenomen som fortfarande var i sin linda. Därför förvånades jag över den öppenhet och det lustbejakande, som ofta förekommer online. En kvinna som jag matchade med, ville träffa mig för att ha hård sex som skulle sluta med att jag ströp henne tills hon var helt medvetslös.

   Hon insåg att hennes liv faktiskt var i fara och föreslog därför att ett kontrakt kunde skrivas där hon klargjorde att jag inte var ansvarig i det fall hon skulle dö. Som om ett avtal skulle göra att jag med min bakgrund skulle gå helt fri. Detta var en Tindermatching jag valde att inte träffa.

Blir många homosexuella i fängelse?

   En journaliststudent som intervjuade mig för många år sedan verkade ha sett en amerikansk fängelsefilm för mycket. Dessutom verkade han inte förstå hur en persons sexuella läggning uppstår. Han frågade i alla fall mig om jag sett många bli homosexuella i fängelse och refererade till att flertalet i USA, blir homosexuella under anstaltstiden för att tillfredsställa sin sexuella lust. Mitt svar: Nej, är du inte homosexuell när du hamnar i svenskt fängelse så lär du inte bli det under tiden heller, det är inte så det funkar.

Vet du vem som mördade Palme?

   En gammal pensionerad polis som sa sig skriva en bok om kända mord i Sverige, var och ställde frågor till mig om mitt brott. Innan intervjun avslutades så undrade han om jag kanske visste vem som mördat statsminister Olof Palme? Han menade att jag suttit så länge och kände många i den ”undre världen” och att någon måste ha en bättre förklaring än att Christer Petterson är den skyldige. Frågan gjorde mig så paff att jag sa ”nej, och även om jag vetat det hade jag knappast berättat det för dig”.

Fick du erektion eller utlösning när du begick morden?

   Under en av de otaliga riskbedömningar som jag genomgått under åren, undersöktes om mitt brott kunde vara motiverat av sexuell lust, alltså om jag var en lustmördare. Jag kommer ihåg att det inte gick att hålla tillbaka skrattet. Frågeställningen var i mina öron helt absurd.

   Efter att ha samlat mig gav jag tydliga och ärliga svar på de efterföljande frågorna. För jag insåg att den värsta diagnos man skulle kunna få var just lustmördare, då skulle ens drivkraft vara av en sexuell natur och troligen anses omöjlig att bota. I så fall är det betydligt normalare att min brottslighet motiverades av jakten på pengar.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Ricard A R Nilsson dömdes till livstids fängelse för mord, men fick under 2017 sitt straff tidsbestämt till 30 år och avtjänar nu sista året på ett halvvägshus. Under åren i olika fängelser har han betat av nio universitetsexamina och är idag kriminalvårdens högst utbildade, generaldirektören inräknad.

   Ricard har släppt flera böcker, bland annat ”En livstidsdömds dagbok”. Följ honom i sociala medier:

nilsson-larancuent.com/ricards-blogg  
instagram.com/nilsson_ricard
twitter.com/ricardnilsson

   Ricard har medarbetat på Para§raf sedan vi startade magasinet. Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard har rapporterat inifrån fängelsevärlden. Nu fortsätter han att skriva utifrån sina insikter om fängelser och den undre världen.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.