Vad är det polisen hinner med?

Av Börje R P Carlsson 2019-01-15

Svårt för polisen att hinna arbeta med medborgarlöftena, bedrägeriutredningar, våldtäktsutredningar, vidareutbildningar, trafikövervakning, ungdomsbrott, illegal arbetskraft, utbilda aspiranter, alla mordbränder, alla av- och utvisningsärenden, parkeringsskador och mängder av grova brott. Ordning och säkerhet har till stor del överlåtits på olika bevakningsföretag.

   Ovanstående är taget ut olika nyhetsartiklar bara i år (2019) och med en naturlags följsamhet kommer frågan ”Vad är det som polisen hinner med?”

   Tja, de har bra ordning på statistik, gjorda anmälningar, de har många presstalesmän och många hinner ventilera mängder på facebook. De hinner med mängder av uppdrag och framträdanden där de ondgör sig över polisbristen. Jag tror dessutom att de sköter det administrativa hyggligt. De är också väldigt duktiga på att förhindra insyn av polisverksamheten.

   Med den nya organisationen skulle polisen komma närmre medborgaren och med olika avtal och löften skulle medborgaren få större inflytande på polisens verksamhet.

   Medborgarna i Hässelby, i Stockholms västra förorter, ville att polisen skulle stävja narkotikahandeln i centrum och även stoppa supandet i samma centrum.

   Tyvärr blev det inte så. Att stävja narkotikahandeln brukar resultera i ett antal anmälningar om narkotikaförseelser. Resultat i Hässelby blev få anmälningar för hela 2018. Av detta går att utläsa i DN att det blev noll och intet av detta medborgarlöfte.

”Att löftet blev som det blev berodde delvis på att vi hade en besvärlig personalsituation så vi gjorde det ganska begränsat med tanke på att vi till största delen skulle få jobba med det mellan andra uppdrag, säger Håkan Thor, kommissarie och fd kommunpolis.”

   Trots det hävdar polisen att de arbetat i centrum ungefär 70-80 timmar under året. Således en till en och en halv timma i veckan. Detta är en lagom luddig uppgift som vid en ordentlig kontroll nog trots det skulle visa sig vara kraftigt överdriven.

   Under 2017 arbetade polisen, enligt samma kommissarie, som de skulle men trots det ökade inte antalet anmälningar om narkotikaförseelser just något. Polisiär statistik visar dock på en hundraprocentig ökning – från tre till sex stycken.

Narkotikabrott anmäls ju nästan uteslutande av oss själva och man kanske skulle ha sett en större ökning i och med att vi var här i så stor utsträckning. Å andra sidan jobbade vi i huvudsak uniformerat och på så vis störde verksamheten snarare än lagförde de som höll på med det, säger Håkan Thor, kommissarie.”

   ”Här i så stor utsträckning!” Driver han med medborgarna? Här i så stor utsträckning? Han fortsätter:

Medborgarlöftet ska nu utökas så att polisen även ska jobba på samma sätt med problemen kring centrumet i Vällingby. Med en personalsituation som ser något bättre ut framöver hoppas kommunpoliserna kunna jobba mer med löftena.

   På samma sätt. Det måste väl betyda att något annat område blir helt utan uppfyllda medborgarlöften.

   När kommissarie Thor får frågan om medborgarlöften är viktiga att uppfylla drar han så länge på svaret att hans kollega Sjöö inflikar att det är viktigt att lyssna på medborgarna och ha kontakt med dessa.

   Utan att egentligen veta så fick jag uppfattningen att kommissarie Thors uteblivna svar beror på att Thor funderade på om han skulle vara ärlig eller svara vad statsmakterna förväntade sig.

   Bedrägerianmälningarna läggs på hög och polisen säger öppet att de inte kommer att hinna med att utreda dessa.

   Våldtäktsutredningarna läggs också på hög, för inte heller dessa hinner polisen med att utreda.

   Polisen förklarar mindre välgjorda brottsutredningar med att arbetssituationen är så hög så vidareutbildningar hinns inte med.

   Polisen hinner inte med trafikövervakningen och noll-visionen på antalet trafikdödade fjärmar sig alltmer. Gator och vägar blir i allt större utsträckning ett eldorado for rattfyllon och marodörer.

   Efter en sjunkande tendens sedan 2011 är nu preliminärt antalet döda under 2018  cirka 330 personer (men kan bli fler när slutresultat kommer). Därmed är vi tillbaka på samma nivå som för 10-15 år sedan och en ökning på nära 30 % sedan förra året..

   Polisen hinner inte med bråkdelen av sina arbetsuppgifter. Vad beror detta på?

   Inget har i stort förändrats i samhället men poliser i yttre tjänst har mer än halverats. Polisen har centraliserats så långa transporttider minimerar vad som hinns med. Är det fortfarande någon som inte begriper varför polisen inte hinner med?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.