Öppet brev till polischefen Jale Poljarevius

Av Börje R P Carlsson 2019-02-04

Jale Poljarevius. Såg dig på Opinion Live och blev djupt bekymrad över din halsstarriga inställning inför problemet med etnisk profilering eller rasprofilering. Du verkade mest arg och upprörd och tycktes inte förstå sprängkraften i denna fråga. Din upprördhet fick dig att framstå som obetänksam och dina svar tycktes inte genomtänkta. Du liknade mer Don Quijote när han slogs mot väderkvarnar.

   För en tid sedan hade Kalla Fakta ett program som visade hur vissa poliser agerade i situationer där människor med annan etnicitet behandlades.

   Även tagna ur sitt sammanhang och losslitna ur större scenarion framgick med all önskvärd tydlighet att vissa poliser gick långt över gränsen för det tillåtna eller acceptabla. De använde våld och okvädningsord på sätt som förmodligen de flesta poliser vägrar acceptera.

   Trots alla detaljer och felgrepp vägrar höga polischefer, som Jale Poljarevius, erkänna att etnisk- eller rasprofilering förekommer i Sverige av svensk polis. Så länge svensk polis högsta ledning vägrar inse problemet kommer det att fortgå. Att köra huvudet i väggen och förneka olika avarter är inte meningsfullt.

   Att som Jale Poljarevius hänvisa till poliser med invandrarbakgrund leder ingenstans eftersom ingen påstår att alla poliser beter sig på det sätt som visas i Kalla Fakta. När du hävdar att polisen gör en och en halv miljon ingripande varje år låter du som om några hundra övergrepp mot etniska minoriteter är försvarligt. Att tänka först och tala sen är inte helt fel.

   Allt är inte svart eller vitt och en osanning blir inte sann för att den upprepas ofta. Ibland är inte anfall bästa försvar utan en ödmjuk inställning och ett försök att ta till sig vad som sas hade varit mer passande.

   Jag har sett programmet Kalla Fakta och jag såg också programmet Opinion Live. Jag har också arbetat 46 år i polismyndigheten och vågar hävda att problemet med etnisk profilering är i högsta grad en realitet men det skulle vara mig fjärran att hävda att det gäller alla poliser.

   Det handlar säkerligen om en polisiär minoritet men förneka inte förekomsten för då kommer du att uppfattas som att ha lika låg trovärdighet och att vara lika inskränkt som moderatpolitiker, Arin Karapet, som intervjuades i samma Opinion live.

   Men det var inte det som saken gällde utan frågan var om det förekommer etnisk profilering inom svensk polis. Att så totalt förneka förekomsten är inte trovärdigt eftersom också DU, med 100% säkerhet, både hört och sett handlingar som bara kan förklaras av förutfattade meningar evad det gäller etniska minoriteter.

   Eftersom du nu är uppe i varv kanske du kan berätta om poliser som kontrollerar etniska minoriteter i samband med att klarlägga dessas status och uppehållstillstånd. Hur gör dessa poliser för att undvika trakasserier och kontroller av de invandrare som bott här i generationer och är svenska medborgare för att dessa inte ska behöva visa sin identitet i större utsträckning än blonda blåögda ursvenskar.

   Hur väljer poliser ut de som anses värda en kontroll om de inte går på personernas yttre egenskaper? Vad kallar du detta?

   Ditt infantila inlägg om hur anmälningar mot poliser hanteras får nästan ett löjets skimmer över sig. Visst det finns en särskild åklagarkammare för polismål men blotta tanken att tro att dessa utredningar sköts vid sidan av polisverksamheten och att detta skulle vara en garant för oväldhet är djupt upprörande.

   Det föreligger uppenbara svårigheter att få rätt mot en polis. Jag vet att polisen har våldsmonopol och oftast uppträder helt korrekt och också gör rätt i de flesta fall men det utesluter inte att det finns undantag och det är dessa undantag som det är svårt att få rätt mot. Dina hänvisningar till JO, JK och liknande faller lika platt beroende på de omständigheter som alltid råder vid ett polisingripande.

   Sedan tycker jag att ditt bemötande av reporterns uppgift om att han sökt kontakt med polisledningen var ovanligt fjantigt. ”Jag finns ju här, hej hallå” med en liten handviftning. Du är inte på den chefsnivå som reportern sökte och jag tror inte heller du har mandat av högsta polisledningen att representera dessa.

   Sammantaget blev jag lite bekymrad över att du, Jale Poljarevius, var det mest representativa som Opinion Live kunde hitta för att uttala sig i denna fråga. Din ilska och din frustration var inte till din fördel.

För övrigt anser jag…

   att politikernas stora utspel för att ge fattigpensionärerna 200 kronor mer i månaden är fantastiskt. Tänk vilket ekonomiskt lyft att i plånboken få 4-5 kronor extra varje dag. Undrar hur dessa pengar ska förbrukas? På vin, kvinnor och sång kanske? Eller kanske de slösas bort av dessa nyblivna krösusar?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.