Det handlar inte om Hanif Balis tonläge

Av Dick Sundevall 2019-02-22

Det handlar inte heller om att Hanif Bali uppträder som en uppkäftig pubertal 14-åring som vill synas och höras. Det handlar om att en riksdagsman och därmed en av landets förtroendevalda lagstiftare har en vidrig människosyn. Det handlar om att Hanif Bali är en hatare, som anser att oskyldiga barn ska lida och straffas för vad deras pappa har gjort.

   Inte minst handlar det om att det gått så långt att moderaterna som är ett av de stora demokratiska riksdagspartierna accepterar, om en med lite milda påpekanden, att en av deras mer profilerade och framträdande riksdagsmän ska kunna vräka ur sig i stort sätt vad som helst.

   Jag har definitivt inte mycket över för Sverigedemokraterna. Men säga vad man vill om SD, när framträdande medlemmar går kraftigt över gränserna för vad SD-ledningen kan acceptera så fråntas de sina förtroendeuppdrag och blir i vissa fall uteslutna ur det partiet.

   Att det händer var och varannan vecka säger en hel del om SD och deras bas – men att det inte händer med Hanif Bali, säger även något om Moderata samlingspartiet.

– Det är obegripligt, säger många.

   Inte minst de av mina vänner och bekanta som röstat på moderaterna, skakar förundrat på huvudet och skäms.

   En av Hanif Balis senaste drapor på sociala medier återpublicerades på Aftonbladet debatt. Där räknar han upp olika vidriga exempel på vad IS-män utsatt människor för. Så långt är det inte mycket att säga om. IS står för fruktansvärda vidrigheter. Fullt jämförbart med nazisternas härjningar en gång i tiden.

   Men Hanif Bali anser även att de kvinnor som blivit förälskade i någon IS-sympatisör och därmed hamnat i ett fruktansvärt krig ska få ”ruttna bort i Syrien”. Och – likaså deras barn. Han skriver:

Alternativet till att låta IS-gråterskorna ruttna kvar i Mellanöstern är att de går fria i Sverige.

   Han fortsätter sitt hatiska predikande med:

Många av dem är kvinnor som åkte ner för att få gifta sig med sina jihadhjältar. De flesta av dem har tryckt ur sig en och annan unge väl på plats. Dessa barn använder de nu som ”Get out of Syria”-free cards.

   Och sedan riktar sig även hans hatiskhet mot oskyldiga barn:

Varför ska barnen med inresta IS-föräldrar ha mer rätt till att komma hit än de yezidiska barnhemsbarnen som blivit föräldralösa på grund av IS-terroristerna?

   Han anser alltså att oskyldiga små barn, som är födda av ”fel” föräldrar, därmed ska dömas till att ”ruttna bort” där nere.

   Hans tonläge är hemskt men det handlar inte om tonläget. Det handlar om att hans människosyn är fruktansvärt vidrig. Det han ger uttryck för är ett medeltida synsätt – öga för öga. IS-krigarna har gjort sig skyldiga till fruktansvärda saker, därför ska deras små barn straffas hårt och ruttna bort, enligt Hanif Bali.

   Den mannen är alltså riksdagsledamot – en av lagstiftarna, i en demokratisk kulturstat.

   De som utfört krigsbrott i form av mord, tortyr och våldtäkter etcetera, ska naturligtvis straffas. Och jag utgår ifrån att såväl Säpo som deras militära motsvarighet, MUST, kommer att ha som högsta prioritet att kontroller de IS-män som har återvänt till Sverige eller kommer att återvända.

   Men vi kan inte döma kollektivt. Kvinnor som inte aktivt deltagit i vidrigheterna, inte begått brott, kan och ska inte dömas. Och än mindre deras barn.

   Visserligen finns det en del riksdagsledamöter som till och från visar upp en förskräckande okunskap om vad en demokratisk rättsstat står för. Men få gör det så frekvent som Hanif Bali. För honom handlar det han skriver om att den som gift sig med fel karl helst ska dö svältdöden. Och det oavsett om de begått kriminella handlingar eller inte.

   Idag lever det tusentals kvinnor i Sverige, svenskar sedan massor av generationer bakåt, som har varit gifta med ”fel” man. En man som begick grova brott och dömdes till ett eller flera långa fängelsestraff. Ska även dessa kvinnor straffas? I så fall för vad? För tankebrott?

   Låt oss därmed lämna det oförsonliga hatet och titta åt det andra hållet. IS håller på att förlora sitt sista fäste. De som offrat mest för att det skulle bli möjligt är kurder. Ofta frivilliga kvinnor och män som deltagit i markstrider. Som gått i fronten i bekämpandet av IS med allt vad det inneburit.

   Att delta i markstrider längst fram mot extrema motståndare som inte kommer att ge upp så länge de lever, är något helt annat än att släppa bomber från flygplan – och därmed har många av dessa kurder offrat sina liv i kampen för att få slut på IS terror.

   Jag känner tacksamhet gentemot alla dessa kurder och vill i det här läget hedra dem. Medan många av oss suttit här hemma och förfasat oss har de, ofta i samarbete med internationella brigader där även svenskar deltagit, kämpat ner IS.

   Men jag är säker på att Hanif Bali inte ens snuddat vid tanken att hedra dessa kurder och än mindre att känna tacksamhet. För det finns ett problem för Bali och hans SD-svans – de kurder som kämpat mot IS är i de flesta fall muslimer.

   Det är värt att understryka, att det alltså var dessa muslimer som offrade mest i kampen mot den extrema terrororganisationen IS. Att dra alla muslimer över en kam är lika inskränkt och fördomsfullt som att påstå att gamla tant Elsa som går i kyrkan ibland i Sverige ska ses som likställd med Livets ord eller den extrema Knutbysekten.

  

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.