Någon som tror på det?

Av Börje R P Carlsson 2019-03-01

33 år efter mordet på Olof Palme jobbar fortfarande fyra poliser och en förundersökningsledare i form av åklagare Krister Petersson i den så kallade Palmegruppen. Allt är ett spel för galleriet där ingen förväntar sig något resultat. Troligen inte ens de inblandade poliserna eller deras åklagare. Ärendet är och förblir dött – men kanske någon arkeolog om ett par tusen år återigen kommer att försöka lista ut vem som mördade Olof Palme.

   I Aftonbladet kan man läsa följande:

”Palmegruppens chef: – Vi kommer lösa det.
I dag, 33 år senare, jobbar en liten grupp poliser fortfarande med att klarlägga vem gärningsmannen var.
– Min ambition och övertygelse är att vi kommer lösa det, säger Krister Petersson, chefsåklagare som leder förundersökningen.”

   Ambition och övertygelse är väl vackert så – men naivitet och en sned verklighetsuppfattning gagnar egentligen bara Palmegruppen.

   Polismyndigheten har med en budget på långt över 20 miljarder råd med detta spel för galleriet, i synnerhet som det bara handlar om en åklagare och fyra poliser.

   Med jämna mellanrum matas man med senaste nytt från Palmegruppen, förmodligen för att försöka försvara dess existens. Men mordet tror jag aldrig kommer att lösas.

   När åklagaren får frågan om utredningen har han egentligen bara ett svar att ge och detta svar måste då också försvara existensen av en priviligierad kvintett som har en ganska behaglig tillvaro.

   De har sina lokaler där de bara blir störda på sina villkor. Deras arbetstakt går inte att varken uppskatta eller konkretisera. De riskerar inte att bli överbelastade av nya ärenden utan de har det lugnt och tryggt och läcker ut något gammalt spaningsuppslag då och då för att visa skattebetalare och arbetsledning att de ligger i och jobbar som bara katten.

   Jag har sagt det förr ”Lägg ner utredningen” och arkivera hela ärendet.

    Åklagare Krister Petersson har tydligen lärt sig av både rikspolischef Dan Eliasson och nuvarande rikspolischef Anders Thornberg.

   Dan Eliasson hävdade hela tiden att all polisverksamhet skulle bli bättre om tre månader. Anders Thornberg hänger på men hävdar att det kan ta något år eller två innan polisverksamheten fungerar som den skall.

   Åklagare Krister Petersson säger att utredningen om mordet på Olof Palme kommer att vara klar innan han går i pension och jag tror att han då nämnde år 2026.

   Så allt kommer att bli bra om några månader, ännu bättre om ett par år men bäst om cirka 6–7 år då Palmemordet ska vara uppklarat. Alla som tror på det kan räcka upp handen nu.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


     Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.